TIFF viser sensurerte og forbudte filmer

Forbudte filmer om hverdagsliv basert på individuelle historier i komedier og som dokumentarer er stikkord for filmprogrammet.

NRK Super på TIFF

TIFF fortsetter med utekino januar neste år.

Foto: Reuben Sletten, NRK

Samisk film er også i sentrum for TIFF i januar neste år. Det er det god tradisjon for TIFF.

– Vi har vist samtlige samiske filmer siden 1991 på vår festival, sier programsjef for TIFF, Henning Rosenlund. Årets satsing kan også sees i sammenheng med 100 års jubileet for det første samiske landsmøtet. «Veiviseren» blir blant annet vist på ny.

Mangfold og konflikt i Midtøsten

– Programmet som sådan er preget av mangfold, med særlig vekt på Midtøsten. Konflikten mellom Palestina og Israel er ennå aktuelt. Tromsø er jo vennskapsby med Gaza og derfra har vi en perle av en film, nemlig Gaza Surf Club. En film om frihet i en by som er beleira, sier festivalsjef Martha Otte.

Martha Otte

TIFF-sjef, Marha Otte lover film om folks hverdag verden over.

Foto: Sigve Nedredal/frilanser

– Dette er en av flere filmer som tematiser forholdene i Midtøsten, vi er ute etter filmer som ser på konflikten på en konstruktiv møte.

– Men det blir også film fra Kina, Korea, Iran og Saudi-Arabia. Ofte filmer som ikke tillatt vist i hjemlandet og laget av filmfolk som stadig er utsatt for sensur, sier filmfestivalsjefen. Hun forteller også at flere av regissørene kommer til Tromsø i januar.

Mange dokumentarer om hverdagsliv

Fra før er det kjent at en helt ny film om Nils-Aslak Valkeapää blir åpningsfilm for Film fra Nord på TIFF.

– Det blir også andre sterke dokumentarer i 2017. Blant annet en film om sherpavirksomheten ved Himalaya. Filmen viser forholdene mellom tindeturismen og de som er bærere for fjellklatrerne med de farlige situasjonene de er utsatte for.

– Et gjennomgangstema er film om hverdagslivet til folk over hele verden, sier Otte som har leda festivalen siden 2004.

Det er 27. gang at Tromsø internasjonale filmfestival arrangeres og går fra 16. til 22. januar neste år. Det er landest største filmfestival.