Hopp til innhold

Tiendeklassingene trengte å høre voldtektshistorien til Johanne

– Jeg tror mange vil se litt annerledes på temaet nå, sier Kristian Edvardsen (15). Han har nettopp hørt Johanne Bjørnå fortelle om da hun ble voldtatt.

Johanne Bjørnå

Johanne Bjørnå forteller skoleelever om da hun ble voldtatt på fest. Å prate om det i ettertid er fortsatt tungt for 22-åringen.

Foto: Petter Strøm / NRK

De fleste vet hvordan en flokk tiendeklassinger kan høres ut når de bølger ned en trapp. Jevn ståk, høy latter, stemmer som sprekker. Et 80-talls 15- og 16-åringer står nå og stamper utenfor et klasserom i kjelleren på Grønnåsen skole i Tromsø.

Bak døra sitter Johanne Bjørnå fra Alta i hjørnet og venter, med brillene på nesa og et manus foran seg.

– Jeg gruer meg litt, sier hun.

I går var første gang hun sto foran en gjeng tenåringer og fortalte historien sin. 150 ungdommer med hakeslepp. Hun vil nok aldri bli helt vant til det.

Hva er et overgrep?

Bjørn Aasmoe, fagkonsulent ved SMISO i Tromsø, tar ordet. Han skyter spørsmålet ut.

– Vet dere hva som kan være et overgrep? spør han.

– Voldtekt, svarer en gutt.

– Mobbing, svarer en annen.

– Kan det være noe på nettet? spør Aasmoe.

En gutt kniser litt, men kveler det fort. Responsen rundt han er laber. 160 øyne stirrer enten på Aasmoe eller ned i pulten.

– Overgrep er ikke bare voldtekt. Det kan være veldig mye forskjellig. Et overgrep kan være å tafse på noen uten at de ønsker det. Dersom du sender et nakenbilde til noen på Snapchat mot deres vilje, da kvalifiserer det som et overgrep. Faktisk kan du bli straffet for det, forteller han.

Bjørn Aasmoe

Fagkonsulent i SMISO, Bjørn Aasmoe, var direkte da han forklarte elevene på Grønnåsen om hvilke konsekvenser et overgrep kan få.

Foto: Petter Strøm / NRK

Én av fire jenter utsettes for overgrep

Statistikken til SMISO viser at én av fire jenter utsettes for seksuelle overgrep før de fyller 18 år. Det samme gjelder for 15 prosent av guttene.

– Jeg kan garantere at det finnes noen ofre og noen overgripere der inne i dag, forteller Aasmoe til NRK før foredraget.

– Utfordringen er at de kanskje ikke er klar over alvoret i det de er blitt utsatt for, eller det de har utsatt noen andre for, fortsetter han.

– Dersom du blir straffet for overgrep av noe slag vil det henge med deg resten av livet. Ikke kan du reise til USA eller Australia, ikke kan du jobbe med barn, ikke kan du bli fotballtrener, sier Aasmoe til tiendeklassingene.

– Men verst går det ut over offeret. Vi jobber med folk som ikke klarer å ha kjæreste. De klarer ikke å ha sex, de kommer seg ikke ut blant folk på grunn av opplevelsene de er utsatt for, fortsetter han.

Festen endte med voldtekt

Johanne Bjørnå har sittet rolig i hjørnet sitt. Tittet forsiktig bort på Aasmoe og hans kollega Ann Kirsti Gamst, uten å fortrekke en mine.

– Jeg er 22 år, og skal fortelle om et alvorlig tema. Jeg har stor tro på forebyggende arbeid, og det er derfor jeg sitter her i dag. Hvis jeg når fram med budskapet mitt til dere, så kan det være med på å hindre at du blir voldtatt, eller at du voldtar, sier hun.

Hun går raskt gjennom strafferammen for overgrep i en bildepresentasjon.

Før hun forteller om helga i Tromsø for snart fire år siden, som endte med at en bekjent ble dømt til flere år i fengsel etter å ha voldtatt henne da hun sovnet på fest.

Nesten ni av ti anmeldelser henlegges

Tall fra tidligere år viser at ni av ti voldtektsanmeldelser henlegges. I 2011 og 2012 ble 19 av 20 anmeldte voldtekter i Oslo henlagt.

Ann Kirsti Gamst

Ann Kirsti Gamst, sosionom ved SMISO i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Men en ting er hva som juridisk ansees som et overgrep. En annen ting er hvordan det oppleves for offeret, sier Ann Kirsti Gamst, sosiolog ved SMISO.

Har laget film om voldtekt

Som en del av bearbeidingsprosessen etter voldtekten begynte Johanne Bjørnå arbeidet med en kampanjefilm for å rette fokus mot søvnvoldtekter i 2014.

– Jeg lå søvnløs og tenkte hvordan jeg skulle komme meg videre. Og det var da tanken om en film kom. Jeg bestemte meg for at jeg bare måtte lage en kampanjefilm om temaet. Få folk til å forstå at dersom noen ligger og sover, så lar man vedkommende gjøre nettopp det. Ingen skal ha rett til å gjøre noe selv om den andre ikke gjør motstand, sa hun til NRK i fjor.

Created by InfoDispatcher

Se video fra innspillingen av filmen til Johanne Bjørnå.

– Hvordan har du det nå?

– Må jeg svare på det?

– Plager det deg fortsatt?

– Ja.

Elevene har savnet informasjon

Etter en drøy halvtime er foredraget ferdig. Elevene vet ikke om de skal klappe, men de gjør det likevel. Igjen i klasserommet blir elevrådsrepresentantene for tiendeklasse Tora Hågensen (15), Kristian Edvardsen (15), Mia Iversen Huus (16) og Regine Grimsgaard (15).

– Johanne er utrolig modig som tør å stå frem med sin historie. Det er et følsomt, og viktig tema, sier Kristian Edvardsen.

– Dette er et tema vi ikke snakker om på skolen. Vi har forsøkt å få på plass noen foredrag om dette, men vi har ikke blitt hørt tidligere. Det vi har hatt om psykisk helse har ikke vært veldig relevant for oss. Det er viktig at vi nå får høre om dette temaet, for det er ikke noe vi diskuterer så veldig ofte, sier Mia Iversen Huus.

I 2013 hadde Snapchat 1,1 millioner brukere i Norge, den største andelen er unge mennesker under 28 år. I 2014 havnet rundt 200.000 Snapchat-bilder på avveie. Deriblant en del intime bilder.

– Det er mange som sender intime bilder av seg selv, sier Regine Grimsgaard.

– Jeg tror nok foredraget til Johanne og SMISO vil ha en forebyggende effekt, sier hun videre.

– Ja, jeg tror mange går hjem med en ny holdning både til hva de gjør mot hverandre etter dette. Mye av det vi hørte her i dag var nytt for oss. Vi har kanskje ikke tenkt over alvoret i en del av det vi gjør, sier Kristian Edvardsen.

– I tillegg var det nok få av oss som visste viktigheten med å ta vare på beviser med en gang, ettersom de blir ugyldige etter 72 timer dersom du utsettes for en voldtekt, skyter Regine inn.

Overrasket

Tora Hågensen (15, til venstre), Kristian Edvardsen (16), Regine Grimsgaard (15) og Mia Iversen Huus (15) forteller at de og deres venner ikke er klar over at det kan være et overgrep dersom de sender et bilde av seg selv til noen som ikke vil ha det.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Ha sex med en du ønsker å ha sex med

– Det er mye større press på ungdom nå enn tidligere når det kommer til seksualitet, selv om debutalderen i realiteten ikke er nådd, sier Bjørn Aasmoe.

Norske menn debuterer seksuelt når de er gjennomsnittlig 17,9 år, og norske kvinner når de er i gjennomsnitt 17,0 år gamle. Slik har det vært I nesten ti år, ifølge VG.

– Det økte presset fører til at mange unge gutter faktisk debuterer med et overgrep. Slik skal det ikke være, sier Aasmoe.

– Vi sier ikke at ungdom ikke skal ha sex. Selvfølgelig skal de det, men de skal ha sex med personer de ønsker å ha sex med, og som ønsker å ha sex med dem, sier han.

– Det er derfor vi reiser rundt på skolene. Vi ønsker å gjøre ungdommen oppmerksom på hva et overgrep er, og at de må lære seg å sette grenser. De vil møte press over alt i livet, og det er viktig å kunne si nei, sier Ann Kirsti Gamst.

Johanne Bjørnå sier nei nå. Etter to foredrag på to dager er hun sliten. Det blir en stund til neste gang.

– Det er veldig tøft å stå foran ungdom på det viset. Men jeg gjør det fordi jeg har stor tro på forebyggende arbeid, og håper at så få som mulig opplever en voldtekt, sier hun.