NRK Meny
Normal

Tidligere biskop: – En feilvurdering av Forsvaret

Forsvarsdepartementets avgjørelse om å avslå å hjelpe Russland med å heve et gammelt flyvrak skaper sterke reaksjoner.

Kjølaas

REAGERER: Per Oskar Kjølaas er kritisk til Forsvarsdepartementets avgjørelse om ikke å hjelpe Russland.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Dette tror jeg er en feilvurdering! Om Norge deltar i sanksjonene mot Russland, behøver man ikke å lukke alle dører. Noen dører må stå åpne. Når en nabo ber om samarbeid og hjelp, snur man seg ikke bort. Det er dårlig folkeskikk. Jeg kan ikke se at henvendelsen fra Russland er storpolitikk. Det handler om å bruke de små anledningene til å holde naboskapet ved like, skriver tidligere biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas på Facebook.

Reaksjonen kommer etter at ABC Nyheter i går kunne fortelle at Forsvarsdepartementet har avslått to forespørsler fra Russland.

Ønsker ikke samarbeid

Den første gjelder hjelp til å heve fire omkomne krigshelter fra et flyvrak fra andre verdenskrig som ligger i havet utenfor Berlevåg i Finnmark.

Den andre forespørselen gjelder et forslag om en felles norsk-russisk minneseremoni for Nordflåtens marinesoldater som omkom under krigen.

– På bakgrunn av Russland folkerettsstridige annektering av Krim og vedvarende støtte til de stabilisering av Øst-Ukraina, har vi fra norsk side suspendert det bilaterale militære samarbeidet med Russland ut 2015. Vi ønsker derfor ikke å planlegge nye aktiviteter som vil innebære bilateralt militært samarbeid, sier Forsvarsdepartementets pressevakt, seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg, til ABC Nyheter.

Overrasket

Kåre Simensen (Ap)

Kåre Simensen er også kritisk til avgjørelsen.

Foto: Finnmark fylkeskommune/Åserud

Til nettavisen sier den russiske ambassaden at de er forbauset over avslagene.

Det samme er stortingsrepresentant fra Finnmark, Kåre Simensen (Ap).

– Jeg synes dette er et overraskende avslag. Vi må ikke glemme den hjelpen vi selv fikk for 70 år siden, og vi må ikke glemme at de som omkom i denne flystyrten var med på å befri Finnmark, skriver han på Facebook-sidene til NRK Finnmark.

Verken Kjølaas eller Simensen har svart på NRKs henvendelser søndag.