Hopp til innhold

Til Nordpolen i luftputebåt

Svevende på en pute av luft skal forskere fra Oljedirektoratet ut på tidenes nordligste norske ekspedisjon.

Sabvabaa

De siste årene har Sabvabaa seilt nord for Svalbard. Her er luftputebåten fotografert i Longyearbyen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Det har aldri vært en norsk vitenskapelig ekspedisjon så langt nord noen gang før. Ikke engang Nansen eller Amundsen kom så langt, sier seniorgeolog Harald Brekke i Oljedirektoratet i en pressemelding fra direktoratet.

I perioden fra juli til september skal deltakerne i ekspedisjonen, som har fått navnet «Fram 2012» jobbe nord for iskanten ved Svalbard.

Har forsket i fire år

De siste fire årene har luftputebåten gjennomført ekspedisjoner inn i isen ved Svalbard. Men det er første gang båten går så langt mot nord.

– De andre turene har bare vært øvelsesturer foran denne. Dette er den virkelige ekspedisjonen, sier professor Yngve Kristoffersen, fra Universitetet i Bergen til NRK.

Geofysikeren og polarforskeren leder ekspedisjonen, og var den som introduserte bruken av luftputebåt til forskning i Arktis.

Se video av luftputebåten i isen nord for Svalbard:

Ved Lomonosovryggen som ligger nord for Svalbard, skal ekspedisjonen måle tykkelsen til havisen, samle inn seismiske data og ta geologiske prøver av havbunnen.

Lomonosovryggen er en undersjøisk fjellkjede som krysser nordpolen. Den strekker seg fra Russland til Grønland og Canada, og ble dannet for 65 millioner år siden.

Artikkelen fortsetter under kartet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Her kan det finnes bergarter som er slitt bort i andre deler av Barentshavet.

Erstatter isbryter

– Hvis vi skal skjønne hva som en gang var der, må vi vite mest mulig. Geologiske prøver fra Lomonosovryggen kan derfor fortelle oss hva som skjedde i Barentshavet, sier Brekke.

Ekspedisjonen gir også Oljedirektoratet muligheten til å teste ut bruken av luftputebåt. Båten er mye billigere i drift enn en isbryter, og fordi den går over isen, har den mye større friket til å utforsker området.

Før var det bare isbryter det var mulig å bruke så langt nord.

Det er Oljedirektoratet som støtter ekspedisjonen økonomisk, mens Universitetet i Bergen og Nansensenteret bidrar med folk og utstyr.