Skredsikrer veien billig og effektivt

Et helt nytt skredssikringssystem gjør at folk i Nordvågen kan ferdes trygt langs veien til Honningsvåg. For første gang testes det billige og effektive systemet ut i Norge.

Et helt nytt skredssikringssystem gjør at folk i Nordvågen kan ferdes trygt langs vegen til Honningsvåg.
Folk har vært redde for å kjøre denne vegen, må nå er området sikret, på en helt ny og billigere måte.

Folk i Nordvågen på Magerøya har vært redd for å kjøre på veien mot Honningsvåg om vinteren. Men nå er strekningen skredsikret med et helt nytt skredsikringssystem.

Brukt i Italia

Skredsikring

Det nye skredsikringssystemet samler og stabiliserer snøen.

Foto: Kai Erik Bull

Prislappen på sikringen er på rundt 40 millioner kroner, og dermed langt billigere enn sikringene som er på andre norske veier. Systemet blir brukt i de italienske alper med gode resultater, og testes nå ut i Nordvågen som første sted i Norge.

– Dette er rimeligere enn andre løsninger og veldig effektiv. Du ser hvordan den samler snøen her. Når snøen festes her vil den ikke skli ut som et snøskred. Den vil holde seg her og smelte ned naturlig til våren, forklarer Ole-André Helgaas, som er skredssakkyndig i Statens vegvesen.

Innsparing på 40 prosent

Statens vegvesen har anslått at det vil koste mellom 25 og 30 milliarder å skredsikre norske veier de neste årene. Men dersom denne snøskredssikringa fungerer så godt som ekspertene håper, kan det bety mye for fremtidig skredsikring i landet.

– Hvis dette fungerer godt og vi kan bruke dette systemet rundt omkring andre plasser vil det være et innsparingspotensial på 30 til 40 prosent, sier Haile Garmann Hansen, prosjektleder i Statens vegvesen.

Glad for trygg vei

Flere av innbyggerne i Nordvågen har opplevd skred i området. Derfor er gleden stor over at veien mot Honningsvåg nå er sikret.

– Det er absolutt veldig betryggende. Nå tør vi kjøre mye mer frem og tilbake enn det vi gjorde før, sier Trude Olsen.