Hopp til innhold

Døde denne selen av rabies?

Sysselmannen på Svalbard venter nå på svar på flere prøver fra dyr som kan være smittet av rabies. Ett av dem er en sel.

Døde den av rabbies?

Denne selen ble funnet ved utløpet av Longyearelva i Longyearbyen.

Foto: Espen Stokke

– Vi har sendt inn prøver fra en sel, en ung storkobbe, som ble funnet død ved utløpet av Longyearelva ved byen sier Espen Stokke, seniorrådgiver for naturvern hos Sysselmannen.

Dette er den første selen som Sysselmannen har tatt prøver av, siden det første rabiestilfellet ble bekreftet i september.

Rabiesutbruddet på Svalbard er det første på øygruppa på 30 år. Under utbruddet i 1980 ble det påvist rabies hos en sel.

To nye tilfeller

I tillegg til selen, sendes det onsdag ned prøver fra tre rev som er tatt i feller rundt Longyearbyen, og fra et dødt reinsdyr som ble funnet i Foxdalen.

– Vi hadde fått tips om det dyret, det ligger utenfor området der vi vanligvis flyr, sier Stokke.

I går fikk Sysselmannen svar på flere rabiesprøver som ble sendt inn til veterinærinstituttet. Et reinsdyr som ble funnet på Fuglefjellet ved Longyearbyen, og ett fra Hornsund sør på Spitsbergen var begge rabiessmittet.

– Nå er vi oppe i ti rein og to polarrev som er påvist rabiessmittet, sier Stokke.

To polarrev fanget i Longyearbyen testet negativt for rabies.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ser færre syke dyr

Espen Stokke

Espen Stokke med prøver av dyr som mistenkes rabiessmittet.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Han forteller at Sysselmannen fortsetter med tiltakene for å hindre smitte, som overflyvninger av området rundt bosettingene, og revefeller rundt Longyearbyen.

– Nå er det heldigvis noen færre syke dyr å se. Men det kan også være fordi reinen har trukket ned fra fjellene og inn i dalene, sier Stokke.

Fellefangsten av rev rundt Longyearbyen er intensivert, med feller som fanger reven både død og levende. I tillegg er det lagt ut åte det går an å avlive rev ved.

– Rabiessmitten er fremdeles et samtaleemne blant folk i Longyearbyen. De søker informasjon, men det er en sindig og lite lettskremt befolkning, sier Stokke.

Rabiessmittede dyr er funnets å langt som 140 kilometer fra Longyearbyen. Det betyr at smitten kan ha spredt seg til hele øygruppa.

Det er derfor usikkert hvor lang tid det tar før epidemien gir seg.