Hopp til innhold

Terje fikk dyr behandling i tide – men ikke alle er like heldige

Rundt 30.000 personer i Norge har hepatitt C. Nå risikerer mange av dem å ikke få nødvendig behandling fordi det koster for mye.

Terje Monsen

Terje Monsen var heldig og fikk behandling før nye kriterier kom, han er blitt frisk.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Det er alvorlig at man innfører et sorteringssamfunn, sier overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, professor Jon Florholmen.

Behandlingen har inntil i fjor bestått av et medikament som heter Interferon. Den virker imidlertid ikke for alle, og har mange bivirkninger for noen. For ett år siden kom det en ny revolusjonerende medisin.

Men kriteriene for å få denne medisinen ble endret like før jul. Det fører til at ikke alle pasienter får den nye medisinen. Årsaken er at den nye medisinen koster fra 460.000 til 880.000 kroner for henholdsvis 12 og 24 ukers behandling.

Fri for virus

I fjor begynte Florholmen å behandle pasienter med den nye medisinen.

Jon Florholmen

Overlege Jon Florholmen mener det hepatitt C er vår tids lepra.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Nesten alle pasientene er virusfrie for godt, og nesten ingen har bivirkninger. Det er en revolusjonerende behandling, sier han.

Folk kan gå i årevis med sykdommen til de slutt er så syke før de oppfyller de nye kriteriene.

– Da kan det være for sent, de kan ha fått kronisk leversvikt, sier Florholmen som aldri har opplevd lignende de 35 årene han har vært lege.

Ble frisk av ny medisin

En av dem som har blitt frisk av den nye medisinen er Terje Monsen. Han er tidligere rusmisbruker og har vært nykter i 10 år.

Terje Monsen har prøvd de andre behandlingene mot hepatitt C men ble ikke frisk av det. Dermed fikk han tilbud om den nye medisinen.

– Etter to måneder var jeg virusfri, og slipper være redd for å smitte andre, sier han til NRK.

Monsen kjenner mange som har fått avslag på den nye behandlingen. Han er talsmann for Rio, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon i denne saken.

– Man sparer sykmelding, og kanskje også til syvende og sist en levertransplantasjon som koster en million kroner, så helseøkonomisk kan det også lønne seg, sier Florholmen.

Arbeiderpartiet tar saken opp

Hepatitt C er en alvorlig smittsom sykdom. På landsbasis lider rundt 30.000 av sykdommen. Hvert år smittes 100–150 nye av sykdommen, smitte som overføres via blod.

Kristin Røymo

Kristin Røymo i Arbeiderpartiet sier at de nå skal ta saken opp med helseminister Bent Høie.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Den tidligere behandlingen med Interveron gir ofte sykmelding på opp til et år. – Det koster å ha en person sykmeldt så lenge, sier Kristin Røymo i Tromsø Arbeiderparti som bringer saken inn for helseministeren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark