Tenn lys med Maria, syng julen inn

Maria Haukaas Mittet var gjest i det siste adventsprogrammet, «Tenn lys».

Adventstid med Maria Haukaas Mittet som snakker om forventninger mot jul og synger julesanger med jazzpianist Jan Gunner Hoff som kapellmester. (4:4)

I høst vant hun i NRK-serien «Stjernekamp», nå stiller hun i studio og snakker om sitt forhold til advent og musikk.

Maria synger gjerne nordnorske tekster for sitt publikum, og det er storheten i naturen og enkeltheten i tekstene som fascinerer henne.

I det siste programmet i serien synger hun med jazzpianist Jan Gunnar Hoff på piano: «Nå tennes tusen julelys» og en enkel versjon av «Nordnorsk julesalme», skrevet av Trygve Hoff.

Internasjonalt anerkjente Jan Gunnar Hoff spiller fra sin egen juleplate «Stille lys», en av julas store favoritter: «Home for Christmas».

Maria velger også låten «Lys imot mørketida», og beskriver mørket som hviler over landet der nord. Hjemlengsel har hun, selv om hun har bosatt seg i Oslo med familien for å pleie artistkarrieren.

Adventstida snart over

Noen steder i Norge startet adventstida den 23. november, som er St. Clements dag. Det fantes en regel om at fra nå av og frem til jul skulle folk faste og få mindre mat, slik at de ville bli ekstra glade over den fete maten i jula.

I våre dager preges neppe adventstida av måtehold. De mange julebordene som bugner av mat og drikke, har ført til at advent snarere har blitt ei tid for fråtsing.

Men vi kan heller ta en pause fra det materielle, og satse på å være sammen og hygge oss i tida før jul. Og ikke minst i jula, sier Maria Haukaas Mittet.

Mange bruker adventstida til storstilt shopping av gaver. Nå er butikkene ofte søndagsåpne og mange shoppingsentre har svært lange åpningstider. Og det er ikke uvanlig med nattåpne butikker.

Artisten Jørn Hoel som åpnet NRKs adventsserie, innrømmer at han ikke tar så hardt på gavekjøpene, men venter til siste dagen.

Et typisk mannfolk, sier han.

«Tenn lys» med Jørn Hoel:

Nyt adventstida i selskap med flotte artister og god musikk: I kveld møter du Jørn Hoel i studio i Tromsø med jazzpianist Jan Gunner Hoff som kapellmester. Møt artistene i nær samtale om advent og forventninger sammen med programleder Morten Kræmer. (1:4)

Fire lys

Advent er høytiden som markerer forberedelsen til jula. Navnet kommer fra latin Adventus, «ankomst». Første søndag i advent er første dag i kirkeåret. I ortodokse kirker begynner advent 15. november, og varer i 40 dager. Adventslysestaken finnes i mange hjem. For hver søndag i advent tenner mange et nytt lys i staken og synger et vers om advent.

Det er usikkert når tradisjonen med å markere adventstiden med å tenne lys oppsto. En myte sier at en tysk mor ville lage en kalender for sin funksjonshemmede sønn som gledet seg veldig til jul. Hun fant opp ideen om tente lys for å korte tida fram mot jul.

Salmedikter og prest Eyvind Skeie er en av dem som har beskrevet denne tida i fire korte vers. Her kan du høre Ola Bremnes tolke salmen som synges av svært mange i tida fram mot jul.

«Tenn lys» med Ola Bremnes:

Nyt adventstida i selskap med flotte artister og god musikk. I kveld møter du Ola Bremnes med band i studio i Tromsø. Ola synger og snakker om adventstida med programleder Morten Kræmer. (2:4)

«Tenn lys med» Anne Nymo Trulsen:

Nyt adventstida i selskap med flotte artister og god musikk: I kveld møter du Anne Nymo Trulssen i studio i Tromsø. Vokalisten i Hekla Stålstrenga stiller med et knippe musikere, synger og snakker om adventstida. (3:4)