Hopp til innhold

Tenk på dette neste gang du hisser deg opp på en flyplass

I over 31 år har Bjørg Lein Størmer vært SAS sitt ansikt utad på Tromsø lufthavn. På den tiden har hun lært en der om menneskets oppførsel.

Turister

Har du vært den sinte mannen eller kvinnen i skranken på en flyplass? Vit at det du sier kan gå inn på de ansatte.

Foto: Petter Strøm

– Jeg er en menneskeperson. Jeg er veldig glad i å snakke med folk, sier 70 år gamle Bjørg Lein Størmer.

I over 30 år har hun jobbet i SAS-skranken på Tromsø lufthavn. I over 30 år har hun møtt mange forskjellige personer, som reagerer forskjellig når de skal ut å reise. Nå er det slutt, Bjørg skal slutte i jobben, mot sin vilje.

Men hun forlater skranken med mange gode minner, og noen mindre gode. Her er noe av erfaringene hun vil dele med oss etter sine mange år i de reisendes tjeneste:

Bjørg Lein Størmer

Bjørg Lein Størmer pensjonerer seg, etter 31 år i SAS.

Foto: Petter Strøm / NRK

1. Folk skylder på de ansatte i flyselskapene, uansett hva som er årsaken

– Folk mister litt hemningene sine når ting går dem imot på flyplassen. Det har stormet som verst ute, og flyene har vært veldig forsinket. Da har jeg hørt at folk hevder at slike ting alltid skjer når de flyr med SAS. Det er faktisk trist å få skylden for ting vi ikke har noe med, og ikke alle forstår at det ikke er vår feil når vi prøver å forklare det, forteller Bjørg.

Lange køer på Tromsø flyplass

Lange køer kan forekomme ved norske flyplasser. Ofte på grunn av været.

Foto: Rune Eian / NRK

2. Det skal lite til for å glede noen

– Vi får veldig mye god tilbakemelding også. For eksempel når vi hjelper folk i rullestol om bord i flyet. Det skal så lite til for å glede noen, et lite «takk for hjelpen» kan gjøre dagen mye bedre for andre, sier Bjørg.

3. Musikere er hyggelige reisende

Selv om musikere ofte er de med mest bagasje, er de ofte veldig tålmodige og trivelige når de er på reisefot, skal en tro Bjørg Lein Størmer.

– De fleste musikere er vant til å reise mye, og de vet at alt utstyret kan gi oss utfordringer. Guttene i Violet Road, for eksempel, de er alltid så blide, sier hun.

Violet Road opptrer med låta We are the love

Violet Road får gode skussmål av Bjørg Lein Størmer.

4. Også asiatene er glade når de er på tur

Flertallet av de reisende til Tromsø lufthavn nå om vinteren er turister fra Asia som kommer for å se nordlyset, hvalene og naturen i Nord-Norge.

– Det er nesten aldri noe tull med asiatene. De kommer med den ene kofferten sin, og er alltid i godt humør.

5. Skiturister fra Mellom-Europa kan derimot være kranglefanter

Nord-Norge oversvømmes nesten av turister om vinteren. Skituristene fra Mellom-Europa viser seg og være kranglefanter innimellom.

– Det gjelder ikke alle, men en del av dem som kommer med masse skiutstyr nekter å betale overvekt, eller å betale for ekstra kolli. Av og til må vi bare sende bagasjen gratis for å få slutt på kranglingen, forteller Bjørg.

Skiglede i fjellet

Skiturister som ikke ønsker å betale for overvekt eller ekstra kolli gir ofte de ansatte på Tromsø lufthavn hodebry.

Foto: Tore Meek / NRK

6. Mye rart skal sendes som spesialbagasje

– Vi får innimellom folk som skal ha reingevir i håndbagasjen. Det går ikke. I senere tid har folk blitt flinkere på at de ikke kan ta med seg hva som helst inn i flyene, enten i form av håndbagasje eller som spesialbagasje, men før i tiden var det mye rart, fortelle Bjørg.

Som hva da?

– Vi har hatt noen som skal sende bøtter med rakfisk. Du kan tro det er upopulært.

7. Selv de mest selvsikre kan bli usikre på en flyplass

– Mange som er ute og reiser er usikre. Det kan være flyskrekk, det kan være usikkerhet om de rekker neste fly, det kan være det meste. Min opplevelse er at de da ar gått av noen å prate med. Og for å yte den type service, trenger du mennesker, sier Bjørg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark