Tenåringer tatt for narkotikamisbruk

Politiet på Finnsnes pågrep tirsdag kveld syv unge personer for narkotikamisbruk, deriblant en 16- og en 17-åring.

Arnold Nilsen, lensmann i Lenvik

Lensmann Arnold Nilsen forteller at også i Lenvik kommune sliter de med narkotikabruk blant yngre innbyggere.

Foto: Arild Moe / NRK

– Jeg kan ikke si så mye om hvordan vi fikk nyss i denne saken, men jeg kan si såpass at det er viktig for oss med godt samarbeid med publikum. De gir oss mye informasjon, så var også tilfellet i denne saken, sier lensmann på Finnsnes lensmannskontor, Arnold Nilsen.

Natt til onsdag pågrep de syv personer i en leilighet på Finnsnes. De er alle siktet for cannabismisbruk, og på stedet ble det beslaglagt både narkotika og brukerutstyr.

To av de involverte er 16 og 17 år gamle, de øvrige i begynnelsen av 20-årene. Enkelte av de involverte er kjent for politiet fra tidligere.

Er det snakk om et miljø?

– Det er viktig å påpeke at ungdommens rusvaner utvikler seg i positiv forstand, og det er bra. Dessverre er det fortsatt mange som eksperimenterer med narkotika. Både vi og andre kommuner har en utfordring når det kommer til dette. Det har vi hatt lenge, og det har vi fortsatt, sier Nilsen.

Hvordan jobber dere for å holde ungdommen unna narkotika?

– Det forebyggende arbeidet er særlig viktig når det kommer til de yngste. Når det gjelder 16- og 17-åringen i denne saken, er det viktig med god oppfølging på dem, slik at de forhåpentligvis kan avstå narkotikabruk ved en senere anledning.

Det kan blant annet være aktuelt å få de nevnte ungdommene på en såkalt ruskontrakt for å få dem på rett spor.

– Situasjonen vi hadde på tirsdag er klassisk. Alle har forbilder i oppveksten, og søker mot dem som lever et mer spennende liv. De fleste som misbruker narkotika er 20 år og eldre, men klart, livet de lever kan være spennende å teste ut for yngre folk. Da er det viktig for oss at vi gir god informasjon som hindrer ungdom i å trå feil, slik at de ikke havner i store problemer. For det kan skje på kort tid, sier Arnold Nilsen.