NRK Meny
Normal

Nå kan de igjen ringe til fastlandet

– Da strømmen kom tilbake kom ingen telesystemer på igjen, sier informasjonssjef i Telenor.

Frå hovudgata i Longyearbyen.

Det var klokken halv tre i ettermiddag at det oppsto en feil som har ført til at all telefon- og internettforbindelse mellom fastlandet og Svalbard har vært brutt i mer enn seks timer.

Foto: Birger Meland / NRK

Telefon- og bredbåndslinjene til Svalbard skal igjen være oppe, og folk kan dermed ringe mellom fastlandet og øygruppen, opplyser sysselmannen på Svalbard.

Det var klokken halv tre i ettermiddag at det oppsto en feil som har ført til at all telefon- og internettforbindelse mellom fastlandet og Svalbard har vært brutt i mer enn seks timer.

Telenor har samlet sin kriseledelse for å løse problemene.

– Vi vet at det var et strømbrudd, og når strømmen kom tilbake kom rett og slett ikke systemene som benyttes på igjen som normalt. Hvorfor det ikke skjedde har vi ennå ikke klart å finne ut, sa Meling i ettermiddag.

Laster Twitter-innhold

– Har ikke kontakt med omverdenen

Han opplyser at sysselmannen har vært i kontakt med Telenor på Svalbard, men foreløpig går livet sin vante gang.

– De kan ringe internt på øygruppen, men har ikke kontakt med omverdenen og er sånn sett isolert, sier Meling.

Han kan ennå ikke si noe om hvor lenge de vil være uten telefon eller internettforbindelse til fastlandet.

– Hadde vi bare klart å finne årsaken ville det vært mulig å si noe om, men foreløpig vil det bare bli gjetting, sier Meling, som har kontaktet underleverandører av utstyr til Telenor for assistanse.

Festivalgjester flyfast i Longyearbyen

Kommunikasjonsbruddet har blant annet fått SAS-flyet fra Svalbard til Tromsø, som hadde planlagt ankomst Langnes ved 16-tida i ettermiddag, til å bli nesten syv timer forsinket.

Dermed ble flyplassen fylt opp med toppturentusiaster, etter som verdens nordligste toppturfestival gikk av stabelen i helgen.

Nå melder likevel sysselmannen på Svalbard at forbindelsen igjen skal være i orden, og at flytrafikken skal gå som normalt ut over kvelden.

Nødetatene har hele tiden hatt muligheten til å kommunisere med fastlandet via satelittelefon.