NRK Meny
Normal

Ble tegnet med sprittusj i øyet av russen

13 år gamle Vårin endte på legevakta, etter å ha blitt tegnet inne på øyet med sprittusj av en russ.

Vårin Tuv Josefsen

Vårin Tuv Josefsen har fått salve og lapp på øyet som ble skadet av sprittusj, men skal ikke ha fått varig skade etter hendelsen.

Foto: Linda Tuv Josefsen

– Datteren min kom hjem torsdag med sprittusj inne på øyeeplet. Hun er tegnet på med sprittusj inne på øyet av russen, sier moren Linda Tuv Josefsen i Honningsvåg.

Datteren Vårin Tuv Josefsen på 13 år har vært ute i Honningsvåg og gjort det mange unger gjør når det er russ ute i gatene - de terger og leker med dem.

– Ungene har vært på russen, de har terget russen og blitt tatt og lagt i bakken. Jeg velger å tro at den tusjen ikke har havnet på øye med overlegg. At de har vært uheldig å kommet innpå øye med den, sier hun.

– Galskap å bruke sprittusj

Vårin

Vårin til behandling hos legen for å rense bort sprittusjen fra øyet.

Foto: Linda Tuv Josefsen

Likevel mener Linda at det er galskap å tegne med sprittusj på ungene og ikke minst tegne med denne typen tusj i nærheten av øyet.

– Det svei og øyet ble rødt. Vi måtte derfor en tur på legevakta. Der fikk hun en sugekopp innpå øyet som de lyste væske gjennom for å prøve å gjøre øyet rent. Det endte opp med salve og lapp over øyet som hun skal gå med en stund, sier moren.

De skal inn til lege igjen om en uke for å sjekke øyet. Det skal ikke være fare for varig skade, og Josefsen tror det derfor skal gå bra med datterens øye.

Russen beklager

Russepresident Caroline Simonsen i Honningsvåg hadde ikke hørt om dette før NRK tok kontakt, men beklager umiddelbart for hendelsen.

– Det er veldig beklagelig at det går så langt at jenta må på legevakta. Både unger og russ kan bli veldig ivrige. Torsdag hadde vi det veldig artig med ungene, men så har det gått litt for langt. Nå vet jeg ikke hva som har skjedd, men det er uansett en veldig beklagelig situasjon.

Russ og politi

Russepresident Caroline Simonsen (foran) beklager hendelsen, som gjorde at 13-åringen måtte på legevakta. Her fra et møte mellom russ og politi i forkant av russetida med lensmannsbetjent Øystein Mathiesen (t.v.) og lensmann Runar Elde (t.h.).

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Russen i Honningsvåg har ikke hatt noen hendelser tidligere i russetida, og Simonsen sier det ikke er bra at det blir brukt sprittusj på ungene.

Politiet tar det ikke videre

Lensmann Runar Elde i Nordkapp har ikke hørt om dette før NRK tar kontakt, og sier at politiet ikke kommer til å ta denne saken videre, ettersom moren mener det var et uhell.

– Vi vet at russen fotfølges av unger som vil ha russekort, og noen vil bli skrevet og tegnet på med sprittusj. Når det er mer et uhell enn tilsiktet, da forholder vi oss til det som et uhell. Men vi kommer til å ta en tur bort og snakke med russen, der vi ber dem tenke gjennom det å skrive med tusj, da det som her kan føre til et legebesøk, sier Elde.

Russepresidenten anmoder nå russen både i Honningsvåg og ellers om å besinne seg de to siste dagene av russetida.

– Ungene kan ha vansker for å vite når nok er nok. Der er det vi som må være den voksne parten og stoppe, sier Simonsen.

– Det er lov å bruke hodet

Linda Tuv Josefsen sier at det ikke er første året russen bruker sprittusj på ungene. Hun har imidlertid selv hatt russ hjemme, og ser at russen er fritt vilt for ungene i en måned.

– Jeg skjønner at de blir lei, men det er lov å bruke hodet også når de «tar» ungene. Jeg synes også at foreldrene til de som plager russen kan nekte ungene å følge på russen hele tida. La russen få ha feiringa si i fred, så kanskje vi unngår sånne ting, sier hun.

Hennes datter fikk ikke lov å terge russen, og de har snakket om dette nå dagen etter.

– Ungene mine har blitt nekta å plage russen, men nå har de gjort det likevel, så sånn ble det. Vårin tar det greit og skjønner at det er en konsekvens av noe hun selv har gjort, selv om det ikke er greit at russen tegna ho på øyet, sier Josefsen.

Lensmann Elde i Nordkapp er enig med Josefsen om at foreldrene kan snakke med ungene om å følge etter russen, samtidig som russen også bør tenke seg om.

– Det er første gang vi har hatt en sånn hendelse her. Sånn som jeg kjenner russen kommer de helt sikkert til å ta hensyn til de her tingene, sier Elde.