NRK Meny
Normal

Teatersjef tordner mot politikerkritikk av Festspillene i Nord-Norge

– Et forsøk på å politisere kunsten, sier teatersjef, som reagerer kraftig på politikerkritikk av Festspillenes åpningsforestilling.

Nina Wester

Nina Wester raser mot politikerne.

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Åpningsforestillinga under Festspillene i Nord-Norge har skapt voldsom debatt.

Flere politikere har sagt at forestillinga «Nordting» gikk for langt da den kritiserte festspillenes generalsponsor Statoil.

Teatersjef Nina Wester ved Hålogaland Teater reagerer sterkt på det hun mener er et forsøk på å politisere kunsten.

Jeg synes det er usmakelig fordi det vitner at en forsøker indirekte prøver å styre kunsten, og prøver å frata den en type definisjonsmakt jeg synes den har. Pluss at det vitner om at man har et bilde av hva kunsten skal være. Samfunnet skal liksom være litt melis og sukker på toppen, sier Wester.

«Ikke verdig»

I gårsdagens Harstad Tidende gikk blant annet fylkesmann Svein Ludvigsen hardt ut mot åpningsforestillinga av Amund Sjølie Sveen. «Dette er ikke Festspillene i Nord-Norge verdig» uttalte han, og fikk støtte fra festspillstyrets nestleder Andreas Isachsen, tidligere kommunerepresentant for Høyre. Det opprører Nina Wester.

– Det at nestleder går ut og så skarpt kritiserer festspilldirektøren synes jeg er veldig uheldig. Det synes jeg er en debatt som hører hjemme på styrerommet, pluss at et styre har gikk festspilldirektøren mandat til full kunstnerisk frihet, og da mener jeg at man ikke skal legge seg borti det, sier Wester.

Festspillstyrets nestleder Andreas Isachsen står for uttalelsene sine.

– Min rett til ytringsfrihet er på lik linje med alle andres. Jeg har ikke noe problemer som styremedlem og gå ut og si hva jeg mener, sier Isachsen og understreker at det ikke er en kritikk av festspilldirektøren han kommer med.

Forsvarer sponsoren

Wester reagerer derimot på at nestlederen forsvarer sponsoren og ikke sin egen direktør, når Isachsen sier at han håper dette ikke vil gjøre at Statoil kommer til å trekke seg som sponsor.

– Det vitner om at man er redd, og at man ikke vil at kunsten skal være fri. Den skal være fri innen rammene som politikere har gitt. Og det går ut over ytringsfriheten, sier Wester.

Det vil ikke Isachsen være med på.

– Det har aldri vært min intensjon å gå ut og forsvare Statoil. Kunsten skal få lov til å uttrykke seg fritt. Ytringsfriheten står knallsterkt og fjellstøtt innen kunsten og kulturen. Men da må jo også kunsten og kulturen tåle at man er uenig i uttrykksformen, sier Isachsen.

Festspilldirektør Tone Winje uttaler til avisa at når festspillene mener de har lyktes når de har klart å skape debatt. Festspillenes styreleder Hallvard Bakke vil ikke uttale seg om saken.

Statoil sier til Harstad Tidende at de ikke har tenkt å la forestillinga gå ut over sponsoravtalen.