NRK Meny
Normal

Tar Peder Balke til London

Verkene av kunstneren Peder Balke tar turen fra Nordnorsk Kunstmuseum til National Gallery i London.

National Gallery i London

Verkene av Peder Balke skal stilles ut her, ved National Gallery i London.

Foto: Mike Peel (www.mikepeel.net)/ Creative Commons

Kunstneren Peder Balkes verker tas med til London fra Nordnorsk Kunstmuseum. Fra november til april neste år vil 50 bilder av den kjente norske kunstneren vises fram ved National Gallery i London - men først etter at den har blitt vist fram i Tromsø.

Direktør Knut Ljøgodt ved Nordnorsk Kunstmuseum er stolt over at verkene nå skal vises fram i et av verdens mest prestisjefylte gallerier.

– Det sier jo noe om at Nordnorsk Kunstmuseum er en institusjon som opererer internasjonalt på et høyt nivå, og vi har også ambisjoner om å formidle kunst fra vår del av verden og ut til et stort internasjonalt publikum. Så for oss er dette selvfølgelig fantastisk, sier Ljøgodt.

(Artikkelen fortsetter under)

Knut Ljøgodt

Direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum er stolt over avtalen med engelskmennene.

Foto: NRK

En av romantikkens mest nyskapende

Peder Balke var fra Helgøya i Mjøsa, og levde mellom 1804 og 1887.

– Han ble i sin tid oversett, han ble glemt etter sin død, og først på jubileumsutstillingen i Christiania i 1914 ble han såkalt gjenoppdaget. Først i vår tid har man virkelig fått opp øynene for de kvalitetene som ligger i Balkes kunstnerskap, sier Ljøgodt.

Balke er ansett som en av romantikkens mest nyskapende kunstnere, og var den første kunstneren som malte den storslåtte nordnorske naturen.

(Artikkelen fortsetter under)

Ukjent kunstskatt

'Landskap fra Finnmark med same og reinsdyr' av Peder Balke.

Foto: Nordnorsk Kunstmuseum

– Tiden er kommet

Nordnorsk Kunstmuseum samarbeidet med National Gallery også i 2011, og også da var Balke representert.

– Så nå tenker vi at det er en interesse for skandinavisk kunst internasjonalt, både i Storbritannia og i USA, og nå er tiden kommet for å lansere Peder Balke for et enda større internasjonalt publikum, sier Ljøgodt.

– På linje med Munch

Direktøren mener utstillingen i London er så betydningfull at han løfter potensialet opp mot de største. I en pressemelding skriver han at «vi vil med dette skrive Balke inn i verdenskunstens historie, på linje med Edvard Munch».

– Jeg mener at Peder Balke helt klart er av en så nyskapende karakter at han bør inn i den kunsthistoriske kanoen. For å få til det, må han oppdages av et internasjonalt publikum, og da tenker jeg at en utstilling på National Gallery er en fantastisk måte å nå ut på.