Taper millionbeløp på strømbrudd

Finnfjord smelteverk taper millionbeløp på strømbruddet i natt – det andre på en uke.

Finnfjord smelteverk AS

Også ifjor opplevde Finnfjord smelteverk at strømmen gikk, og administerene direktør Geir-Henning Wintervold tror smelteverket i Finnfjord er blant de mest utsatte i landet.

Foto: NRK

– Anlegget har vært helt ute i natt, og var borte en times tid. For oss er det veldig uheldig, sier administerende direktør på smelteverket Geir-Henning Wintervold.


Smelteverket var ikke alene om å bli fri for strøm i natt. Hele 18 tusen strømkunder mistet strømforsyningen i Indre Troms, Lenvik og på Senja.

– Ikke første gang det skjer

Årsaken til strømbruddet var en feil i Statnett sitt kraftnett, men siden Statnett fremdeles har feil er forsyningen inn til området avgrensa.

Troms Kraft har redusert strømforsyningen til Finnfjord smelteverk til det halve. Smelteverket har derfor redusert produksjon til feilen er rettet.
Vanlige strømkunder fikk strømmen tilbake rundt halv tre i natt.

Litt over ett i natt ble direktøren oppringt fordi det ble helt mørkt på smelteverket, og det for andre gang på kun en uke.
– Det kan være direkte skadelig for utstyret, også har det konsekvenser for produksjonen, sier Wintervold som påpeker at det er et komplekst anlegg som tar tid å få i gang igjen.

Ikke første gangen det skjer, andre gangen i løpet av ei uke. Det bør være siste uke på ei god stund, sier Wintervold som har vært på jobb hele natten for å rette opp i feil som oppstår ved strømbrudd.

Store kostnader

Smelteverket har et gjenvinningsanlegg på toppen med en av norges største turbiner, men denne er nå ute av drift i likhet med mye utstyr som er knyttet til dette. Det gjør at røyken fra produksjonen nå slippes opp gjennom pipene.


– Det er ekstremt dyrt for oss å dette ut, og ekstremt mye jobb å hente oss inn, sier Wintervold. Bedriften bruker i full produksjon rundt 100 megawatt strøm.


– Det blir fort millionbeløp når vi går ut på denne måten, konkluderer Wintervold som ikke har den totale oversikten ennå. Han opplevde også ifjor at strømmen gikk, og tror smelteverket i Finnfjord er blant de mest utsatte i landet.