Tannlegetørke i nord

Tannlege-pasienter i Vadsø må avvises. Årsaken er for få tannleger i byen.

Tannlege borrer
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Hvis du ønsker tannlegesjekk i Finnmarks hovedstad, kan du bli nødt til å vente lenge.

For hvis du er en voksen pasient uten akutte plager, har ikke tannlegene i Vadsø hatt mulighet til å ta seg av deg på lang tid.

Lang venteliste

–  Jeg opplevde at jeg ikke fikk bestilt time til vanlig behandling, verken hos fylkestannlegen eller hos privat tannlege her i byen. Det var ikke mulighet til å komme inn på venteliste en gang, sier Liv-Edel Berg fra Vadsø, som ikke hadde vært hos tannlegen på fem år.

Hun  fikk hjelp da hun hadde akutte problemer og tannpine, men å få en alminnelig status eller generell sjekk var ikke mulig i det hele tatt. Problemet for vanlige voksene pasienter er at tannlegene må ta spesielle grupper først.

Dårlig rekruttering

– Innenfor tannhelsetjenesten har vi det vi kaller målgrupper. Det er blant annet barn, psykisk utviklingshemmede og eldre i institusjon. Og dem er vi lovpålagt å ta først, forteller tannhelsesjef Torill H. Lauritsen i Finnmark fylkeskommune.

Og Vadsø er ikke det eneste stedet i Finnmark der det kan være vanskelig å få tannlegetime. Men fylkeshovedstaden er verst av de større byene i fylket.

– Situasjonen i Vadsø er den at vi i en lengre periode har hatt svært få tannleger. Nå har vi klart å få fire tannleger til klinikken i Vadsø, men vi har fortsatt mye å ta igjen i de gruppene som har krav på behandling, forteller Torill H. Lauritsen.

Ingen hjelpeordninger

I dag har Finnmark blant annet sju tyske tannleger. Men et problem er at tiltakssonen ikke er like fordelaktig for utlendinger som for nordmenn.

– Den delen av tiltakssonens virkemidler som blir mest brukt for å rekruttere folk er nedskriving av studielån. Og den ordningen gjelder jo ikke for utlendinger, fordi de ikke har lån i Statens Lånekasse i Norge, sier plansjef Outi Torvinen i fylkeskommunen.