NRK Meny
Normal

Takk til Høgli, lykke til videre Høgmo

Vår fotball-kommentator hyller Høgli – og freder Høgmo.

Høgmo og Høgli

Per-Mathias Høgmo må klare seg uten Tom Høgli i neste kvalik. Vår kommentator hyller Høgli - og freder Høgmo.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

KOMMENTAR: I ettermiddag landet landslaget på norsk jord igjen etter nedturen i Budapest søndag kveld. Heller ikke denne gang kom Norge til et sluttspill.

Det betyr et farvel på landslaget for en av de fremste nordnorske fotball-profilene noen gang – 31 år gamle Tom Høgli.

Og det betyr at sjefen hans de to siste årene, Per-Mathias Høgmo, ikke lyktes med sitt første prosjekt – Frankrike-EM 2016.

God kvalik, dårlig play off

For å ta det siste først: Per-Mathias Høgmo må selvsagt tåle at det stilles spørsmål ved den jobben han gjør. Ikke noe annet i dette landet engasjerer så mye – og har så mange «eksperter» der ute – som herrelandslaget i fotball.

Min dom etter de to første årene med Høgmo er at han har gjort veldig mye riktig. Men mislyktes i de to siste avgjørende kampene. De tapte treningskampene i starten av hans periode, lar jeg ligge. Fordi det var – nettopp treningskamper. Og ikke kan vektlegges i like stor grad som tellende kamper.

I selve EM-kvalifiseringen har Norge absolutt levert til godkjent. Etter en svak åpningskamp mot Italia på Ullevaal, var det ikke mange som trodde at Norge skulle spille gruppefinale mot det samme laget i Roma i den siste kvalikrunden. Der var Norge 17 minutter fra å vinne.

Høydepunktet var kampene mot Bulgaria og Kroatia i høst – der Norge var gode – vant begge kampene, og holdt nullen bakover.

Det begeistret en hel nasjon.

Spiss-krise

Men i det lange løp handler det om kvalitet – eller mangelen på kvalitet. Vi har ikke så mange gode fotballspillere å velge mellom i dette landet. I hvert fall ikke på spiss-plass. Manglende effektivitet foran mål har vært landslagets største problem – og blir også Norges store utfordring i framtida. Også inn mot neste mesterskap, VM i Russland i 2018.

I returkampen mot Ungarn valgte Høgmo en uventet variant i forhold til laguttaket. Der bommet han. Og får berettiget kritikk. Men det er jo slett ikke sikkert Norge ville vunnet med en annen lagoppstilling – eller taktisk inngang.

Jeg mener uansett det blir feil sparke Høgmo – slik mange gir uttrykk for. Han har endret på svært mye rundt landslaget og innført en helt annen profesjonalitet i alle ledd. Dette er tiltak spillerne synes er bra – og setter pris på. Og som menneskebehandler, leder og fotballfagmann scorer Høgmo høyt i spillergruppa.

Kritisk presse

Verre er det med opinionen. Den påvirkes selvsagt av media. Og der er det mange som lenge har vært kritiske til Høgmo – selv om landslaget var med til siste slutt i kampen om å gå direkte til EM. TV Norges «intervju» med landslagssjefen etter kampen i går har også blitt diskutert i sosiale medier. Det var etter min mening en smakløs saus av reporterens subjektive meninger – i stedet for en profesjonell tilnærming til intervjuobjektet med åpne og kritiske spørsmål.

Det får så være.

Jeg tror Norges Fotballforbund står ved mannen de erstattet Drillo med høsten 2013. Neste viktige landskamp kommer ikke før høsten 2016 – da starten VM-kvaliken mot Russland med Tyskland på Ullevaal.

Høgli vil bli savnet

Til den kvaliken mot Per-Mathias Høgmo klare seg uten Tom Høgli. Han blir stående med 49 A-landskamper – i de aller fleste av dem har 31-åringen fra Evenskjer levert bunnsolid.

Og bunnsolid har Høgli også vært utenfor banen. Ingen stjernenykker. Bare ydmykhet. Og engasjement. Gradvis har den tidligere Bodø/Glimt- og Tromsø-spilleren vokst til å bli den mest reflekterte og respekterte landslagsprofilen.

Han vil bli savnet.

Og så gjenstår det å se når han returnerer til Tromsø og TIL. Jeg har en sterk følelse av at Høgli forlenger kontrakten med FC København.

Det er til å begripe.

Så får vi alle bare vente og se hvordan landslagets framtid blir uten backklippen fra Skånland.

Per-Mathias har ingen enkel jobb – i et land der fotball-selvbildet er betydelig høyere enn utvalget av gode spillere.