Hopp til innhold

– Et naturlig svar på Russlands opprustning av Nordflåten

Store militære fartøy fra Tyrkia, Nederland, Belgia, Spania, Danmark og Norge vekker oppsikt i Tromsø havn.

Nato-fartøy i Tromsø

Flere norske og utenlandske militærskip ligger til kai ved Prostneset og i Breivika i Tromsø i helga. Her den norske fregatten 'Roald Amundsen' (nærmest kai) og den nederlandske fregatten 'De Ruyter'.

Foto: Øystein Antonsen

Lørdag formiddag ligger til sammen syv militære fartøyer til kai ved Prostneset og i Breivika i Tromsø.

Fregattene er fra Norge, Danmark, Spania, Nederland, Belgia og Tyrkia. I tillegg ligger Forsvarets nye etterretnings- og forskningsskip «Marjata» i havna. Et av «Marjatas» oppdrag er å overvåke russisk militæraktivitet i Barentshavet.

 "Marjata"

Norges nye etterretningsskip 'Marjata' i Tromsø lørdag formiddag. Skipet er 126 meter langt og 23,5 meter bredt.

Foto: Bernt Olsen/NRK

– Skipene har vært på en øvelse flere steder utenfor Tromsø denne uka, og har i størst grad operert utenfor Andøya. De skal ligge til kai i Tromsø fram til starten av neste uke, forteller Ivar Moen, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde mener at flere Nato-fregatter i nord er en positiv utvikling.

– Det er en Nato-beslutning å være mer til stede her. Det er et svar på Putins opprustning av Nordflåten (ekstern lenke, journ.anm.), sier han til NRK, og legger raskt til:

– Men Norge og Nato må ikke overdrive og gi inntrykk av en ny kald krig. Samtidig er det viktig å si at jeg ser på Russland mer som en partner i nordområdene, ikke som en fiende.

Uvanlig syn

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde (Frp), sier det er en positiv utvikling at det er flere Nato-fregatter i nord.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Tybring-Gjedde har tidligere kritisert Norge og Nato for å være for lite til stede i nord, men han har ikke vært alene.

Også kjente, pensjonerte admiraler i Sjøforsvaret, som Jan Reksten, sa det samme til NRK Troms i fjor vinter. Også politikerne i nord og på Stortinget har understreket hvor viktig det er å holde øye med Barentshavet, både fordi det er rike fiskeressurser her, men også av forsvarspolitiske grunner.

At det i dag ligger fartøyer fra flere Nato-land i Tromsø havn, også fra Tyrkia, er et svært uvanlig syn. Det har ikke skjedd på flere tiår.

– Vi må ha en kapasitet til sjøs i nord, men vi må ikke bevisst provosere Russland, understreker Tybring-Gjedde, som har sittet på Stortinget siden 2005 og er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

– «Marjata» testes ut

Ivar Moen i FOH beskriver øvelsen denne uka som en maritim overflateøvelse.

– Det ble gjennomført skarpskyting på ulike mål, og blant annet benyttet norsk sjømålsmissil, sier han.

«Marjata» var imidlertid ikke en del av øvelsen.

– Forsvaret seiler skipet langs Norskekysten for tida for å gjøre det kjent i farvannene og for å få testet det ut. Etter hvert skal «Marjata» fortsette videre nordover mot Russland, sier Moen.

Norges bidrag i øvelsen var fregatten «Roald Amundsen», som også ligger i Tromsø denne helga. I tillegg har to kystkorvetter, verdens raskeste marinefartøy, vært med.

Krigsskip i Tromsø

Skip fra flere allierte land har vært på øvelse i Nord-Norge denne uka. Her ligger de til kai i Tromsø.

Foto: Bernt Olsen/NRK