NRK Meny
Normal

Syv av ti barnesykler er farlige

Sykkelbyen Tromsø tilbyr gratis sykkelsjekk til flere av byens skoler. På sin turné har de oppdaget noe de tar svært alvorlig.

Syklister i Belgia

Mange sjekker ikke bremsene på barnas sykler. Det kan få alvorlige følger.

Foto: Yves Logghe / Ap

Sykkelbyen

Prosjektleder Gjert-Henrik Vedeler for Sykkelbyen Tromsø. Her fra aksjonen for å hylle byens sykkelhelter ved Universitetssykehuset Nord-Norge på onsdag.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det som går igjen er problemer med bremsene. Mekanikerne våre melder om at nesten syv av ti sykler er i farlig dårlig stand, med dårlig eller ingen bremsekraft, sier Gjert-Henrik Vedeler i prosjektet Sykkelbyen Tromsø.

De to siste ukene har de hatt et mekanikerteam som har besøkt 18 byskoler for å gi elevene gratis sykkelservice. De har sjekket rundt 700 sykler, og har altså funnet alvorlige feil nærmere syv av ti sykler.

– Det er foreldrenes ansvar å sjekke sykkelen til barna. Er du usikker koster det ikke mye å få en mekaniker til å se over sykkelen, og gjøre de nødvendige justeringene, sier han.

– Sykler til sykkelen ikke funker lenger

Chris Brynjulfsen, sykkelreparatør ved Tromsø ski og sykkel har bidratt på Sykkelbyen Tromsøs sykkelturné flere ganger. Til NRK forteller han at folk er sløve med vedlikeholdet av sykkelen.

– Folk har en tendens til å sykle til sykkelen ikke fungerer mer. Det kan være farlig, sa Brynjulfsen da han besøkte NRK i fjor.

– Det viktigste å sjekke før du legger ut på sykkeltur er sikkerheten. Bremsene må fungere, dekkene må ha nok luft, og hjul styre må være skikkelig festet, sier han.

Chris Brynjulfsen forteller deg hva du bør sjekke på sykkelen din:

Sykkelbyen Tromsø tilbyr sykkelsjekk til byens innbyggere.

Ikke overrasket

Klemetsen

Elsa Klemetsen, distriktsleder i Trygg Trafikk i Troms.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er ganske nedslående funn, men jeg er ikke overrasket, sier Elsa Klemetsen, distriktsleder i Trygg Trafikk i Troms, til NRK.

De har blant annet inngått et prosjekt med fjerdeklassene i Tromsø som Sykkelbyen Tromsø har blitt en del av. Klemetsen mener det er både foreldrene og skolenes ansvar at syklene til barna er i god stand.

Klemetsen frykter at tallene er like nedslående i resten av fylket også.

– Når vi ser på antall sykkelreparatører i distriktet sammenlignet med i Tromsø, så regner jeg med at det er like dårlig stelt utenfor byen, sier hun.

Tobarnsmor Julie Nilsen innrømmer at foreldre kan være sløve med å sjekke syklene til barna.

– Folk er kanskje ikke flinke nok til å sjekke syklene når de tar de ut på våren, sier tobarnsmor Julie Nilsen til NRK.

Hun vil nå være mer oppmerksom på sykkelsikkerheten fremover.

– Spesielt når vi har to barn som snart skal sykle alene på veien, sier hun.

Se Trygg Trafikks video om sykkelsjekk: