NRK Meny
Normal

Sysselmannen reagerer på at gruveselskap satser på turisme

Det statlige gruveselskapet driver nå med både med reiseliv og forskning. – Det er i strid med reglene, mener Sysselmannen.

Longyearbyen i mørketid

NEGATIV: Sysselmannen på Svalbard reagerer på at det statlige gruveselskapet på Svalbard blant annet tilbyr overnatting og bespisning, gruvebesøk og turer.

Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix

På Svalbard er det strid mellom Sysselmannen og Store Norske om bruken av arealene i gruvesamfunnet Svea.

Det drives ikke lenger kullvirksomhet i Svea-området. Stortinget har vedtatt en såkalt driftshvile for kull.

Store Norske er på jakt etter nye inntekter. Selskapet har allerede startet opp med turist- og forskningsvirksomhet. Det tilbys overnatting og bespisning, gruvebesøk og turer.

Knut Fossum, miljøvernsjef hos Sysselmannen.

IKKE FORNØYD: Miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Sysselmannen reagerer sterkt, og mener det er særlig beklagelig at Store norske som et statlig selskap driver turist- og forskningsvirksomhet i Svea i strid med svalbardmiljøloven, sier miljøvernsjef Knut Fossum.

– Når det gjelder hva som kan skje innenfor rammene av dagens arealplan så har vi skrevet til Store Norske og sagt at vi mener det ikke er rom for den aktiviteten de driver i dag.

– Rom for tolkning

Oddmund Rønning er sjef for helse, miljø og sikkerhet i Store Norske, er klar på at selskapet er uenig.

– Men vi mener det er et tolkningsspørsmål, så der blir det vel mest trolig en klageprosess, sier han.

Store Norske har i lang tid jobbet med en plan for den framtidige bruken av områdene i Svea. Her her det ikke blitt enighet med Sysselmannen, påpeker Knut Fossum:

– Status er at vi har hatt en lang diskusjon om hvor omfattende reiselivs- og forskningsaktivitet det kan legges til rette for ut ifra konsekvensene det vil ha utenfor planområdet i Svea. De har varslet en klage på spørsmålet om hva som kan tillates innenfor dagens arealplan.

Gruve 3 på Svalbard

OVERRASKET: Store Norske er overrasket over at Sysselmannen ikke er fornøyd med selskapets utredning. Bildet viser en gruve som drives av selskapet.

Foto: Store Norske Spitsbergen Kullkompani

– Overrasket

Store Norske har laget flere utredninger. Oddmund Rønning sier at selskapet er overrasket over nye krav fra Sysselmannen som nylig er kommet:

– Vi har trodd vi har vært enige med Sysselmannen hele tiden om hva som skal utredes, og så fikk vi i slutten av februar – etter vår oppfatning – en litt overraskende vending fra sysselmannen om at den ene utredningen var mangelfull, sier Oddmund Rønning.

– Da er vår holdning at vi bare får fortsette med utredning frem til vi kommer i mål, og ha dialog med Sysselmannen om de usikkerhetene som gjenstår.