NRK Meny
Normal

Syriske Talaat: – Jeg er så sykt heldig

Talaat Aboras (20) har hendene fulle med å selge falafel i Tromsø. I Aleppo gjemmer kompisene hans seg for å overleve.

Talaat Aboras

Syriske Talaat Aboras har skaffet seg tre jobber, halvannet år etter at han kom til Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Da vi bodde i Aleppo var det mamma som laget all maten. Men da jeg kom hit var jeg nødt til å lære meg det, sier 20 år gamle Talaat Aboras fra Aleppo i Syria.

Han har bodd halvannet år i Norge. På den tiden har han lært seg norsk og skaffet seg tre jobber. Den ene er som falafelselger i matvogna Jalla i Tromsø sentrum.

– Jeg måtte flykte fra Syria fordi jeg var i militær alder. Hadde jeg ikke gjort det ville jeg mest sannsynlig blitt tvunget til å kjempe i krigen, forteller han.

Talaat forteller at situasjonen i Aleppo var forferdelig da han forlot byen, om usikkerheten dagene ble fylt med. Frykten for å miste livet sitt.

– Men det er mye verre nå, sier han.

Drept av livsfarlige gasser

Familien hans har kommet etter til Tromsø. Men de følger fortsatt med på situasjonen i hjemlandet. De har sett bildene av barna som sliter med å puste etter å ha pustet inn livsfarlige gasser. Kjemikalier FN og Leger uten grenser tror kommer fra kjemiske våpen fra det syriske forsvaret. De hevder derimot at gassene ble frigitt da de bombet et våpenlager so tilhørte en av opprørsgruppene i landet.

– Vennen mine i Syria beskriver situasjonen som forferdelig. De klarer ikke engang å få tak i mat. Jeg har en kompis som gjemmer seg for militæret i Aleppo. De andre er bare livredde.

Har de en mulighet til å komme seg bort derfra?

– Nei. De har ikke råd til å flykte.

– Sykt heldig

– Jeger så heldig som fikk komme hit. Det er ikke alle som kan flykte fra krigen, sier Talaat.

– Tror du det kan bli fred i Syria noen gang?

– Nei. Det er så mange grupper som kriger mot hverandre. I tillegg leker nesten hele verden med oss. De tror vi er en ball de kan sparke.

Føles det sånn?

– Ja, det føles sånn, for det er ingen som klarer å stoppe krigen i Syria.

Falafelkø

Det var lange køer utenfor matvogna Jalla i Tromsø sentrum fredag formiddag. Talaat Aboras hadde med andre ord en travel dag.

Foto: Petter Strøm / NRK