NRK Meny
Normal

Restene fra denne syklonen høljer ned over Nord-Norge

Rester av den tropiske syklonen Cristobal kom inn over Nord-Norge tirsdag kveld.

STORM-CRISTOBAL Hurricane Cristobal is seen moving up the east coast of the United States in an image taken from NOAA's Goes-East satellite

Her sees syklonen Cristobal øst for Florida i USA for en uke siden. Nå er restene og store nedbørsmengder over Nord-Norge.

Foto: NOAA / Reuters

– Det er rester av en tropisk syklon som har kommet inn over Nord-Norge, Christobal. Den har plukket opp mye fuktighet fra Atlanterhavet, sier vakthavende meteorolog Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

I løpet av tirsdag kveld og natt til onsdag kom det store nedbørsmengder i Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Meteorologisk institutt hadde utstedt et obs-varsel i forkant, særlig for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten hvor det lokalt kunne komme 40-70 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

– Et obs-varsel sendes ut dersom vi forventer mer nedbør enn normalt. Grensen er mellom 20-40 millimeter, sier Røyseland.

Mest i Nordland

Hvor mye nedbør som hittil har kommet er ikke klart før onsdag kveld, og ikke før torsdag morgen vil det verste regnværet være over.

– Det kan komme mye nedbør på enkelte steder. Mest i Nordland, en del i Troms, særlig vest for Lyngsalpene, og det kan komme en del lengst vest i Finnmark, sier Røyseland.

– Det er der de største nedbørsmengdene kommer. Det har kommet en del allerede, men det kommer mer de neste 24 timene. Men jeg blir ikke å fornye obs-varselet for Finnmark. Det blir mindre nedbør der, fortsetter hun.

Roer seg lørdag

Selv om regnværet minker torsdag morgen vil det fortsatt være utrygt for noe nedbør de neste dagene.

– Fra lørdag roer det seg, sier Røyseland.