NRK Meny
Normal

Sykkelgiganten har Tour de France-planer for Arctic Race of Norway

Etapper i Russland, verdens aller beste syklister og Tour de France-sirkuset til Nord-Norge. Det kan ble realiteten for Arctic Race of Norway, skal en tro direktøren i ASO.

Jean-Etienne Amaury

Jean-Etienne Amaury (til høyre), direktør og eier i Amaury Sport Organisation (ASO), har latt seg imponere av Nord-Norge. Han mener det er unike muligheter her.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Landskapet i Nord-Norge er eksepsjonelt og folkene her er veldig varme og gjestfrie. Det er perfekte utgangspunkt for et sykkelritt, sier Jean-Etienne Amaury, direktør og eier i Amaury Sport Organisation (ASO).

Amaury er ingen hvem som helst i sykkelverden. ASO eier Tour de France, sportsavisen L`Equipe, de sitter på sykkelrettigheter, golf, seiling, motorsport som Paris Dakar, driver eget TV selskap for sport, bare for å nevne noe.

I dag går startskuddet for det tredje Arctic Race of Norway. Sykkelfesten i nord hadde ikke vært mulig uten ASO, som er tungt inne i det nordnorske rittet.

– Vi håper å være med videre. Vi har organisert Arctic Race sammen med vår norske partner siden starten. Det har vært en flott erfaring så langt, sier Jean-Etienne Amaury til NRK.

Men han legger ikke skjul på at Arctic Race of Norways fremtid er avhengig av økonomisk støtte fra norske politikere.

– Vi er avhengige av penger både fra de lokale og de nasjonale styresmaktene, sier han.

Arctic race

Statssekretær Bård Glad Pedersen (til venstre), sammen med Jean-Etienne Amaury i ASO, åpnet årets utgave av Arctic Race of Norway.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Store planer for rittet

Og Amaury har planene klare for hvordan sykkelrittet skal vokse i årene som kommer.

– Mediedekningen er veldig viktig. Vi skal jobbe for å få spredt rittet til enda flere. I tillegg håper vi på å kunne få se de aller beste syklistene i verden her. Vi har syklister fra tolv Tour de France-lag med i år, og mange toppsyklister, men vi har selvfølgelig som mål å få de aller største nordover, sier Amaury.

I fjor ble Arctic Race oppgradert til HC-kategorien av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Noe som blant annet gjør det mer lukrativt å vinne rittet, som igjen kan trekke til seg flere toppryttere.

– Målet vårt er at Arctic Race kan bli en del av verdensserien i fremtiden. I løpet av noen år burde det være mulig for oss å forene de andre arktiske landene som Russland og Finland, sier Amaury til NRK.

Får de Tour de France til Nord-Norge?

ASO åpner også for muligheten for å få selveste Tour de France-sirkuset til Nord-Norge. De siste årene har det franske sykkelrittet hatt flere etapper utenfor Frankrike, deriblant i England i 2014 og i nederlandske Utrecht i år.

– Vi skal se på mulighetene for å få Tour de France til Nord-Norge. Men det er for tidlig å si noe om når vi eventuelt kan oppleve dette, sier ASO-sjefen.

Daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdahl, er selvsagt glad for meldingen fra ASO-toppen.

– For oss er det avgjørende at vår franske samarbeidspartner blir med videre, sier Dybdahl til NRK.

– Den store drømmen vår er at vi skal ha en prolog på Svalbard. Det vil være prestisjefylt. Og trekke til seg de aller største sykkelnavnene.

Kristoff

Alexander Kristoff er en av favorittene til å vinne årets Arctic Race of Norway.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK