Hopp til innhold

Sykepleiere mangelvare i nord

Sykepleiermangelen bekymrer både fagfolk, organisasjoner og pasientombud.

Sykepleier

Nord-norske kommuner sliter med å skaffe nok sykepleiere.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det er et og et halvt år siden samhandlingsreformen ble innført. Reformen som betyr at kommunene overtar flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten, og får et større ansvar for folks helse.

Men nå kan det se ut for at kommuner i Nord-Norge spesielt har problemer med å rekruttere fagfolk som kan ta seg av pasientene.

En undersøkelse Norsk Sykepleierforbund i Troms har gjort viser at 8 av 14 spurte kommuner har ubesatte sykepleiestillinger. Bare fire kommuner kan svare positivt på at de i løpet av det siste året har ansatt flere innenfor helse- og omsorgssektoren.

– Slik situasjonen er ute i kommunene i dag opplever sykepleierne et økt arbeidspress og flere sammensatte, vanskelige oppgaver. Da bør det være sykepleiere på hver eneste vakt for å ivareta disse oppgavene.

Det sier leder i Troms, Hanne Marit Bergland. Hun viser til vaktplaner som avslører at det ikke er sykepleiere på vakt til enhver tid.
Dessuten kommer utskrivningsklare pasienter raskere hjem eller på sykehjem nå enn før. Det gir også noen ekstra utfordringer både i hjemmetjenesten og på sykehjemmene, mener Bergland.

– For dårlig rekruttering

Hanne Marit Bergland

Leder i Sykepleierforbundet i Troms, Hanne Marit Bergland, sier situasjonen er utfordrende.

Foto: Guro Storskjær

Selv om kommunene har hatt tid på seg til å oppfylle kravene i samhandlingsreformen, så er ikke alt på plass.

– Det er mange grunner til det. Skal jeg nevne noe så må det være at kommunene ikke er gode nok på å rekruttere sykepleiere, sier Bergland.

Hun mener kommunene må legge seg i selen og tilby både bedre arbeidsforhold, utdanningsmuligheter og lønn.

KS, kommunenes egen interesseorganisasjon har sammen med Helse Nord kartlagt hvilke kompetanse kommunene trenger. Det forteller regionleder i nord, Magne Nicolaisen.

– Det er en kjensgjerning at vi mangler deler av kompetansen samhandlingsreformen krever. Tilgang på nok kvalifisert helsepersonell er en stor utfordring.

Han er også bekymra for pasientene. Men Nicolaisen mener det også foregår mye positivt ute i kommunene med omorganisering og nye rutiner som skal sikre pasientene et godt tilbud.

– De har gjort en stor jobb så langt, sier han.

– Trist og lite tilfredsstillende

Pasient- og brukerombud Odd Arvid Ryan, er ikke fornøyd med det han hører og mener de allerede nå kan se det på klagene som kommer inn.

– Det er beklagelig at kommunene står på stedet hvil. Særlig fordi vi nå har hatt et og et halvt år med samhandlingsreformen som satte søkelyset på behovet for økt kompetanse, og da særlig sykepleiere ute i kommunene.

Ryan mener det alltid er en generell bekymring for ethvert fagfelt når kompetansen mangler.

– Men vi ser ut fra de henvendelsene vi får at det er en økning i antall klager på mangelfull rehabilitering av eldre og syke ute i kommunene. Og det kan knyttes til pasienter som omfattes av samhandlingsreformen, sier Ryan.

Pasient- og brukerombudet kommer til å følge med på denne problemstillinga videre.

Norsk Sykepleierforbund sentralt sier til NRK at det også i andre kommuner er et problem med mangel på sykepleiere. Det viser deres undersøkelser.