NRK Meny
Normal

Sykepleier stjal piller og truet pasienter

En svensk sykepleier ble fratatt autorisasjonen etter at han stjal smertestillende medisiner og truet pasienter med juling på geriatrisk avdeling på UNN.

UNN

Statens helsetilsyn har gransket en svensk sykepleier som har stjålet medisiner og truet pasienter på UNN i Tromsø.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

I en rapport fra Statens helsetilsyn kommer det frem at den sykepleieren, som gikk nattevakter på geriatrisk avdeling på UNN, har stjålet smertestillende medisiner, blant annet ved å forfalske signaturer.

Han skal også ha truet og utøvd vold mot pasienter, og ha plassert pasientenes alarmknapper utenfor rekkevidde, slik at de ikke kunne tilkalle hjelp når han var på vakt, skriver Nordlys.

Mannen, som fikk sin sykepleierautorisasjon i 1998, sa opp på UNN, da han ble avslørt høsten 2014. Etter videre etterforskning ble mannen fratatt autorisasjonen i april 2015.

Statens helsetilsyn har politianmeldt saken.

Ifølge Nordlys retter også helsetilsynet sterk kritikk mot UNN, for ikke å ha ivaretatt pasientenes sikkerhet, og fordi UNN-ledelsen ikke meldte fra til fylkeslegen om avsløringene før omtrent tre måneder etter den første avsløringen.

Direktør på UNN, Tor Ingebrigtsen, avviser at sykehuset forsøkte å skjule eller dysse ned saken.

– Slike saker er nærmest uten unntak meldt av ledelsen. Men vi har hatt en rutine der vi har gjort en fullstendig kartleggingav saken før vi har meldt den til fylkeslegen, sier han til Nordlys.