NRK Meny
Normal

Sykehuset overfylles – venter på kommunene

Både Hammerfest, Alta og Porsanger brukte omlag en million kroner på gebyrer.

hammerfest sykehus

UTSKRIVES: Pasienter ved sykehuset i Hammerfest kan bli værende lengre ved sykehuset, fordi hjemkommunene ikke er i stand til å ta dem imot.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Medisinsk fagsjef, Harald Sunde, sier problemet ligger i at kommunene ikke er i stand til å ta imot pasienter som sykehuset har skrevet ut.

– Vi er avhengig av at pasientene kan skrives ut og at kommunene er med å gjøre sin del av jobben, sier medisinsk fagsjef ved Finnmarkssykehuset, Harald Sunde.

Overfylte avdelinger

Enkelte avdelinger, spesielt ved Hammerfest sykehus, er nå overfylt. For når pasientene skal skrives ut og sendes hjem, er det slett ikke alle kommunene som har orden i sysakene.

Hammerfest, Alta og Porsanger kommune har fått gebyrer på rundt én million kroner hver for ikke å ha tatt imot utskrivningsklare pasienter.

Reidunn Hesjevik

fungerende ordfører i Porsanger, Reidunn Hesjevik.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

Verken fungerende ordfører i Porsanger, Reidunn Hesjevik, eller andre fra kommuneledelsen har fornuftige svar på helsefloken, som ble gjort kjent for de folkevalgte under gårsdagens kommunestyremøte.

– Nei, det er det store spørsmålet. Vi jobber for å finne ut hva dette skyldes. Vi sitter ikke med svarene ennå, sier hun.

Får penger

Mottaksordningen er endel av den såkalte samhandlingsreformen, som skal være gjennomført i samtlige kommuner innen utgangen av året.

Reformen skal gi pasienter og brukere et helsetilbud som er enklere å forholde seg til, og som henger bedre sammen.

Kommunene har fått tilført betydelige midler for å håndtere reformen.

– Dere har fått midler for dette. Hva har dere brukt de på da?

– Nei, det må vi som politikere få klarhet i nå, sier hun