NRK Meny
Normal

UNN avlyser hjerteoperasjoner

Prioriterer svineinfluensasyke pasienter.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foto: NRK

Utbruddet av svineinfluensa har ført til en ekstraordinær situasjon for helsevesenet. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø legges nå driften om for å kunne ta seg av alle pasientene med svineinfluensa.

Blant annet stanser man all planlagt hjertekirurgi for å utvide kapasiteten for intensiv behandling av alvorlig influensasyke.

- Per dags dato har vi to svineinfluensasyke pasienter som trenger intensivbehandling, samtidig som intensivavdelinga her er i Tromsø er helt full med andre pasienter. Det gjør at vi har gjort ei omdisponering der vi har tatt i bruk hjerteoppvåkningsavdelinga til intensivbehandling for influensassyke. Det betyr at vi har avlyst planlagte hjerteoperasjoner for å ta oss av influensapasienter, sier sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen til NRK.

- Hva oppnår dere med denne omleggingen?

- Vi klarer å behandle de alvorlig syke influensapasientene, men det går ut over annet planlagt virksomhet slik som hjerteoperasjoner som nå må utsettes, sier Ingebrigtsen.

Mulig omdirigering av personell

Hvis det blir flere svineinfluensasyke pasienter som trenger intensivbehandling fremover, så vil det få andre konsekvenser også.

- Så langt har vi klart å bemanne intensivavdelinga med det vanlige personellet. Men hvis vi nå får en lang periode der vi må drive intensivbehandling på to steder samtidig, så kan vi bli nødt til å omdirigere personell internt på sykehuset. Vi har også tatt i bruk den beredskapsplanen vi har lagt for å bedre tilgangen på personell til intensivbehanding, sier sykehusdirektøren.

- Hvordan forventer dere at dette vil utvikle seg?

- Det er vanskelig å si. Vi har ingen spesiell forventning. Vi håper at svineinfluensaen vil komme i flere mindre bølger, og ikke i en veldig stor og samtidig bølge slik man først trodde. Dette må vi vurdere fra uke til uke. Vi mener vi har en god beredskapsplan.

- Hvor stor kapasitet har UNN?

- Vi kan trappe opp kapasiteten fra dag til dag hvis det er nødvendig. Så vi skal klare å ta oss av de pasienter som kommer. Men jo flere influensasyke som kommer, desto mer må vi avlyse planlagt aktivitet. Jeg er ikke urolig, sier Ingebrigtsen.

Foreløpig er det bare ved UNNs avdeling i Tromsø at det er svineinfluensasyke pasienter innlagt.

Fem av de sju pasientene som var innlagt på UNN i Tromsø med svineinfluensa er nå utskrevet. For de to som er innlagt er tilstanden fortsatt alvorlig, opplyser sykehuset.