Hopp til innhold

– En seier for Bøkfjorden

Sydvaranger Gruve må stanse utslippene av det omstridte kjemikaliet Magnafloc. Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden mener resultatet er en stor seier.

Bernt Nilsen
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag kom avgjørelsen fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif): Sydvaranger Gruve må stanse utslippene av det omstridte kjemikaliet Magnafloc i den nasjonale laksefjorden Bøkfjorden.

Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden mener resultatet er en seier, og at det er på høy tid at gruva nå stanser disse utslippene.

– Jeg er gledelig overrasket over at Klif har fulgt opp de kravene de har stilt. Vi får bekreftet det vi har sagt, at dette er helt uakseptabel oppførsel av Sydvaranger Gruve, sier Nilsen.

Stanser utslippene

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden

Sydvaranger Gruve har hittil i år dumpet omlag fire tonn Magnafloc i Bøkfjorden.

Foto: Arnestein Jensen / NRK

Sydvaranger Gruve har tidligere varslet at det er avgjørende å få benytte kjemikaliet Magnafloc for at gruva skal kunne drive lønnsomt.

Gruva, som hittil i år har dumpet 18 tonn salpetersyre, et tonn Drimax 1235 og fire tonn Magnafloc 1707 (tidligere Magnafloc LT 37) i Bøkfjorden, uttalte tidligere i år at de følger utslipptillatelsen til punkt og prikke.

Tirsdag ønsker ikke bedriften å kommentere Klifs avgjørelse utover en pressemelding der de skriver at de har avtalt å møte Klif denne uken for å få en nærmere redegjørelse for vedtaket og bakgrunnen for Klifs syn på Magnafloc 1707.

– Vi har i påvente av dette møtet midlertidig stanset bruken av Magnafloc 1707, heter det i pressemeldingen.

Video Giftutslipp

Se innslaget om Sydvaranger Gruve fra Nordnytt-sendingen.

– Sydvaranger må tilpasse seg

Sydvaranger Gruves utslipp av Magnafloc har vært til behandling hos Klif i et år, og eksperter har etterlyst handlekraft og fortgang i saken.

Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden er fornøyd med at det endelig er tatt en avgjørelse:

– Det har tatt veldig lang tid, og vi tror de har kommet frem til en riktig konklusjon. Samtidig håper jeg jo det at Sydvaranger utvikler nye metoder, og at de tilpasser seg de kravene her, slik som oljeindustrien og andre forurensere har gjort, sier aksjonsleder Nilsen.

– Man har krav som samfunnet stiller, og det får man tilpasse seg. Og det tror jeg også Sydvaranger klarer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark