Hopp til innhold

Vil berge drifta gjennom å doble produksjonen

Sydvaranger gruve ønsker å doble sin produksjon for å overleve i det tøffe markedet. Ved hjelp av omstridt kjemikaliebruk vil de hente ut mer jernmalm enn noensinne.

Sydvaranger gruver

9. oktober i år fikk Sydvaranger likevel tillatelse til utslipp av det kontroversielle vannbehandlingskjemikaliet Magnafloc. – En dobling av produksjonen betyr samtidig dobbel belastning på miljøet, og dobbelt så mye avfall og kjemikalier som slippes ut i fjorden, sier Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Nå snur vi hver stein for å være med på å øke produksjonen til Sydvaranger. Vi er alle med og bidrar til å sørge for at bedriften får en bedre inntekt, sier Terje Hansen.

Han er daglig leder i selskapet Scanvulk, som driver gummiteksniske produksjoner innenfor transport. Hans selskap er en av de lokale leverandørene til gruveselskapet i Kirkenes.

– Av miljøhensyn er en dobling av produksjonen umulig å akseptere

Bernt Nilsen, Folkeaksjonen

– Det er utrolig viktig for Kirkenes at Sydvaranger består. For de ansatte, men også fordi det daglig kjøpes mange og store tjenester til den daglige driften. Det betyr utrolig mye for lokalsamfunnet, sier han.

Sydvaranger gruve har nærmere 500 ansatte, og forandringer i produksjonen får store invirkninger for lokalsamfunnet i og rundt byen i øst.

Fram mot 2020 ønsker gruveselskapet mer enn å doble produksjonen. Dette for å øke lønnsomheten og sikre videre drift, i en tid da prisen på jernmalm har falt til den laveste på flere år.

Det betyr et større kjemikalieutslipp i den nasjonale laksefjorden like ved.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Created by InfoDispatcher

Terje Hansen er daglig leder i Scanvulk, en av underleverandørene til Sydvaranger gruve. Han er klar på at de ønsker å bidra til at selskapet får økt sine inntekter i en svært presset bransje.

Må møte i retten etter kjemikalieutslipp

Gruveselskapets aktivitet i Bjørnevatn har vært omstridt siden gruva offisielt ble gjenåpnet i 2010. Årsaken er at selskapet benytter omstridte flokkuleringsmidler for å rense vann under jernmalmproduksjonen, som blant annet Havforskningsinstituttet har advart om.

I 2010 slapp de også ut fire tonn av kjemikaliet Magnafloc 1707 i den nasjonale laksefjorden Bøkfjorden, uten å ha tillatelse til dette. Selskapet måtte midlertidig stanse utslippene, men fikk siden tillatelse til utslippene av Klima- og forurensningsdirektoratet da de valgte å prioritere de samfunnsmessige fordelene foran miljøhensyn.

I løpet av høsten må ledelsen i selskapet likevel møte i retten som en følge av utslippene, da gruveledelsen nektet å vedta en bot på 360.000 kroner.

Samtidig er Sydvaranger gruve en av flere mineralbedrifter på Nordkalotten som sliter på grunn av svært lave mineralpriser.

– Vi skal ikke være pessimister. Jeg tror det er mange muligheter for samfunnet her, både knyttet til Sydvaranger og til andre næringer, sier daglig leder i Kirkenes Terje Meyer i Kirkenes Næringshage, som representerer en rekke av leverandørene til Sydvaranger gruve.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sydvaranger Gruve AS

Rekordlave mineralpriser gjør at gruvebransjen på Nordkalotten sliter, og økonomieksperter tviler på bransjens fremtid i nord.

Foto: Bente Bjercke

– Umulig å akseptere

Allerede i 2010 ønsket de dengang nye australske hovedeierne å doble produksjonen for å kunne forsyne et nesten umettelig marked i Kina.

Tallene som ble vist fram under et medlemsmøte i Sydvaranger i dag, viser at gruveselskapet produserer rundt 2,2 millioner tonn konsentrat av jermalm i året. Samtidig ønsker eierne på ny å doble produksjonen.

Bernt Nilsen

Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden har gjentatte ganger uttalt at han ikke er ikke imot gruvedrift, men er skeptisk til miljøkonsekvensene av svært intensiv gruvedrift, som den Sydvaranger nå legger opp til.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Med et rekordstort uttak av jernmalm overlever Sydvaranger gruver i det tøffe internasjonale markedet, orienterte direktør Ismo Haaparanta om i Kirkenes i dag.

– Vi synes det er helt umulig å akseptere. Både ut fra et miljøperspektiv og ut fra et kommuneøkonomisk ståsted. En dobling av produksjonen vil være svært uheldig, sier Bernt Nilsen.

Han har i en årrekke engasjert seg i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden.

9. oktober i år fikk Sydvaranger likevel tillatelse til utslipp av det kontroversielle vannbehandlingskjemikaliet Magnafloc.

– En dobling av produksjonen betyr samtidig dobbel belastning på miljøet, og dobbelt så mye avfall og kjemikalier som slippes ut i fjorden. Samtidig halverer de gruvas levetid, og setter med det ytterligere press på kommunen, sier Nilsen.

I fjor falt verdien av Sydvaranger gruve drastisk. Fra å ha vært verdt over en milliard kroner ved årsskiftet 20012/2013, gikk verdien av gruva i løpet av våren 2013 ned til rekordlave 100 millioner kroner.

Men å doble utslippene og samtidig halvere gruvas levetid mener Bernt Nilsen i Folkeaksjonen likevel er en svært kortsiktig tankegang, som Sydvarangers ledelse ikke burde få gjennomslag for.

– Dette er en klassisk interessemotsetning mellom investorer som kun tenker 5-10 år frem i tid, og en kommune som har et mye lengre perspektiv, sier Nilsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark