Hopp til innhold

Svømmetur med spekkhoggere: – Folk sier dyrene vil spise meg

Hun har reist og dykket over hele verden, men aldri opplevd noe så spektakulært som å svømme med spekkhoggere under nordlyset og den arktiske himmelen utenfor Tromsø.

Hvalsafari er blitt et nytt tilbud for turister i Tromsø.
Enda mer spektakulært er det å svømme med spekkhoggere. 
For enkelte dykkere kan møtet ikke bli nært nok.

Joanna Driva

Joanna Driva elsker spekkhoggere.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– De er fredelige og skjønne. Det er det største jeg har opplevd i livet, sier Joanna Driva fra Athen.

Hun har sitt eget helseprogram på TV hjemme i Hellas, og er fascinert av spekkhoggerne som fråtser i sildestimene i Kaldfjord, en 20 minutters biltur fra Tromsø sentrum.

Spekkhogger

Mikael Danneman, sjef på dykkerbåten.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Rundt dykkerbåten og moderfartøyet «Sula» er det også flere knølhval, men de er ikke like spennende som spekkhoggerne, mener Driva.

– Når vi møter spekkhoggere må vi ta hensyn til sikkerheta. Vi kaster oss ikke i sjøen midt framfor hvalene. Vi kan heller ikke komme for nært på siden av dem. For å ta vare på sikkerheta har vi en redningsdykker i vannet, sier svenske Mikael Danneman, som er sjef på dykkerbåten.

– Tromsø har alt

På broa på moderskipet «Sula» står skipper Olav Magne Strømsholm og speider utover fjorden. Firmaet har drevet med denne type turisme helt siden 1992.

– Her har vi ideelle forhold. Vi ligger i en lukket fjord, beskyttet for vind og bølger. Og så har vi en stor by i nærheten. Tromsø har alt. Vi kan ikke få det bedre, sier Strømsholm.

I februar setter han og fartøyet kursen vestover igjen.

Fotograferer

De fleste om bord på dykkerbåten bruker tørrdrakt. De snorkler i overflata med sine kameraer, i håp om å få gode bilder av hvalene.

Driva bruker en spesialkonstruert våtdrakt som hun dykker med. Dermed kommer hun nærmere spekkhoggerne enn de som vaker i overflata.

– Hvalene er store, feite og lange, men de er fredfulle. Du ser at de er veldig rolige, sier hun og smiler.

Så viser noen spekkhoggere nysgjerrighet, kommer svømmende på skrå inn mot båten vår. De oppsøker oss. Danneman gir signal om at fridykkerne kan senke seg i vannet.

Knølhval
Foto: Øystein Mathisen

– Jeg har ikke ord

Driva dykker og får raskt nærkontakt med en hunspekkhogger. De ser på hverandre. Så legger spekkhoggeren seg lekent over på siden. Driva gjør det samme. Det blir et sterkt møte for henne. Hun er nesten målløs når hun kommer til overflata.

– Hunspekkhoggeren var bare halvannen meter fra meg. Jeg har ikke ord, sier Driva.

– Folk sier at spekkhoggere er «killer whales». Det er ikke sant.

– Broren min sa før jeg reiste til Tromsø at spekkhoggerne ville spise meg, men de spiser ikke folk. De er fredelig. De har en spesiell energi. Dette har vært en stor opplevelse for meg, sier Joanna Driva.

Ifølge professor i Arktisk og marin biologi ved UiT - Norges arktiske universitet, Audun Rikardsen, er det normalt sett trygt å dykke med spekkhoggere.

– Men det er viktig å lese adferden deres, og for eksempel holde seg litt unna hunner med barn. Er du uerfaren, bør du ha med deg noen med erfaring. Og dykk aldri alene, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark