Hopp til innhold

Svindler til seg ungdomsbillett på fly

Norske flyselskaper opplever at passasjerer lyver om alderen for å få billigere flybillett. Flere blir nå tatt i å jukse. – Det er rett og slett svindel, sier SAS og Widerøe.

Flere jukser med ungdomsbilletter på fly

Både Norwegian, Widerøe og SAS har den siste tiden hatt flere saker der voksne har kjøpt ungdomsbillett for å spare penger.

Foto: Skjermdump Widerøe

– Juks med flybilletter blir oppdaget og anmeldt til politiet, det sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til NRK.

Ungdomsbilletter er et spesialtilbud for personer under 26 år. Prisforskjellen kan variere, men ligger som regel på halvparten av prisen til ordinære billetter.

Jeg er litt nervøs hver gang, men jeg sparer såpass mye at jeg har tatt sjansen. Selv om de sier at det kan oppdages, så tror jeg at jeg blir å gjøre det igjen.

Mann (34)

NRK har snakket med flere som innrømmer at de har bestilt ungdomsbillett via SAS eller Widerøe selv om de var fylt 26 år, uten å tenke noe særlig på konsekvenser. De ønsker ikke stille opp med navn i denne saken.

Jeg har jukset med alderen i hvert fall tre ganger. Det har gått bra, og jeg har aldri måtte vise legitimasjon.

Kvinne (28)
Jukser med ungdomsbilletter på fly

SAS fanger nå opp alle som bestiller ungdomsbillett gjennom deres Eurobonus-system. – Hvis du har klart det en gang, så er ikke saken glemt. Det ligger der, sier Johansen.

Foto: Skjermdump SAS

Skjerpet reglene

Informasjonssjefen i SAS forteller at han ikke har noe antall på juks, men at det er noen som har gjort det i en så stor skala at vi har vært nødt til å gå til politianmeldelse.

– Det er ikke lenge siden vi hadde et idrettslag som fant ut at dette var en god måte å spare penger på, hvor både ungdom og godt voksne ledere reiste på ungdomsbilletter gjennom en hel sesong. Det blir mye penger, og det er nok mange som kanskje ikke har vært klar over at slike ting oppdages, sier Johansen.

Knut Morten Johansen

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, forteller at de den siste tiden har gått til tre politianmeldelser.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

SAS har derfor sett seg nødt til å skjerpe regelverket for å minske omfanget av juks, ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen.

– Vi har gjort det slik at for at du skal få kjøpt ungdomsbillett må du være Eurobonus-medlem. Da har man registrert seg med en profil i systemet, og her oppgir man fødselsdato. Vi er klar over at det går an å trikse med det, men det er vanskeligere nå.

Innført hyppigere kontroller

Han sier SAS har grunn til å tro at omfanget av juks ble redusert kraftig etter at de innførte disse reglene, og det gir også flyselskapet bedre kontroll over reisemønsteret til passasjerene.

Hos Widerøe bestiller du ungdomsbillett på vanlig måte som andre typer billetter. Men informasjonssjef i selskapet, Catharina Solli, sier de ser alvorlig på denne typen juks.

Vi har nok dessverre vært borti det, og vi har siden i sommer innført hyppigere kontroller på akkurat denne typen billetter enn det vi hadde tidligere.

Catharina Solli, informasjonssjef Widerøe

Legitimasjonskontrollene kan bli utført ved gaten eller om bord på flyet. Solli sier at Widerøe hele tiden ser på nye muligheter for å få bedre bukt med problemet.

Vil følge nøye med

Også Norwegian opplever at ordningen misbrukes.

Catharina Solli

– Dette er en form for svindel. De som misbruker ordningen er nok ganske klar over hva de gjør, sier Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe.

Foto: Widerøe

– Dette skjer selv om man i henhold til regelverket skal kunne bevise med ombordstigning at man innfrir kravene til å bruke denne billettypen, sier kommunikasjonssjef, Lasse Sandaker-Nielsen.

Selv om flyselskapene tar folk i å jukse, er det foreløpig ikke noen fare for at ungdomsbilletten forsvinner.

– Ungdomsbilletten vil bestå enn så lenge, men vi vil følge nøye med fremover, sier Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe.