Hopp til innhold

Svalbardministeren: – Glad ikke liv gikk tapt

Svalbardminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier han er lettet over at det kun ble materielle skader etter snøskredet som i går rammet Longyearbyen. Fortsatt er over 200 personer evakuert fra hjemmene sine.

Snøskred fra Sukkertoppen på Svalbard

Snømassene løsnet fra Sukkertoppen og traff bolighus i Longyearbyen.

Foto: Privat

Den høye skredfaren vedvarer i Longyearbyen, det samme gjør folks skepsis etter at de tirsdag formiddag ble fortalt at det ikke var så står fare for at det ville gå snøskred nær bebyggelsen.

Bare noen timer senere gikk skredet, som traff et leilighetskompleks og ødela både bygningen, biler og snøskutere.

Justisminister Per-Willy Amundsen er i dag mest opptatt av at det gikk bra, og har ikke kommet så langt som til å konkludere om hva man skal foreta seg for å gjøre det sikrere å bo i Longyearbyen.

Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) overtar som justis- og beredskapsminister.

Justisministeren er glad for at skadene i gårsdagens skred er begrenset til materielle.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er viktig at vi har trygghet rundt skredvarslinga. Jeg er også veldig glad for at det heldigvis ikke gikk menneskelig tapt denne gangen og at det er begrenset til materielle skader, sier Amundsen, som gjennom statsrådsposten også er minister for Svalbard-saker.

Vurderer å flytte bebyggelsen

Etter skredet som tok to menneskeliv i 2015 ble det montert topp moderne skredovervåkningsutstyr for å sikre bebyggelsen som ligger nær fjellet Sukkertoppen.

I flere rapporter som har vært utarbeidet om skredfare i Longyearbyen har det vært advart om at bebyggelsen kunne bli truffet av skred.

Senest i desember 2016 la Norges vassdrags- og energidirektorat frem en rapport som slo fast at 34 hus ligger i områder som er ekstra utsatt for snøskred.

I går og i dag har det gått snøskred i de to områdene som NVE pekte på som spesielt skredutsatt. Men i rapporten ble det ikke presentert forslag til tiltak, og konstituert regionsjef Knut Hoseth uttalte i desember 2016 at det ikke var behov for strakstiltak mot skred i Longyearbyen.

Men nå har de ombestemt seg. De vil vurdere å enten bygge skjermer på oversiden av bebyggelsen, eller å flytte bygningene.

Onsdag kveld klokka 20 skal det være nytt folkemøte i Longyearbyen. Der vil blant annet representanter fra NVE, Sysselmannen og lokalstyret være til stede.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark