Hopp til innhold

Svalbardministeren til Longyearbyen etter skred-tragedien

– Det er viktig å støtte opp om Svalbardsamfunnet i den situasjonen de er i nå, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Skred

Om lag 80 mennesker er fortsatt evakuert etter snøskredet.

Foto: Nils Mehren / NRK

7. januar reiser ministeren på et to dagers besøk til Longyearbyen for å treffe lokalbefolkningen.

– Vi vurderte å reise opp før jul, men valgte ikke å forstyrre redningsmannskapene og sikringsarbeidet som pågikk da. Jeg vil imidlertid med egne øyne se resultatet av naturkreftene og bli orientert om det arbeidet som er gjort, sier Anundsen til NRK.

Snøskredet tok to liv

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

Justis – og beredskapsminister Anders Anundsen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

19. desember raste enorme snømasser ned fra fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen, og forårsaket enorme ødeleggelser på 10 boliger. En mann i 40-årene og ei to år gammel jente omkom i snøskredet.

Alt tilgjengelig mannskap ble mobilisert i redningsaksjonen. Det var folk fra sysselmannen, lokalstyret, Røde Kors, Store Norske og mange frivillige som deltok i letearbeidet. Både redningsmannskaper og leger ble sendt fra Tromsø for å bistå.

– Det ble gjort en formidabel innsats i en tragisk situasjon, sier justis – og beredskapsministeren.

Glad for besøk

Sysselmann Kjerstin Askholt

Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

– Det betyr veldig mye for både meg som sysselmann, og jeg vil tro også for andre som bor her at regjeringen sender Svalbardministeren hit, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Mandag ettermiddag befarte geolog Odd Arne Mikkelsen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fjellpartiet Sukkertoppen på Svalbard for å se om det fortsatt er skredfare i området.

Snøskred

Snøskredet forårsaket enorme ødeleggelser på boliger i Longyearbyen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Konklusjonen er at vind og snø fører til at området fremdeles er skredutsatt, og de om lag 80 evakuerte personene må belage seg på å feire nyttår der de er midlertidig innlosjert.

– Jeg synes det er naturlig etter en så stor ulykke at vi setter oss ned og evaluerer arbeidet som ble gjort under og etter snøskredet. Det skal skje sammen med lokalstyret, NVE og ministeren for å se om vi må gjøre ting annerledes både i forhold til skredvurdering og rassikring, sier sysselmannen.

Hun legger til at man også må se på hvordan Longyearbyen arealplanlegges, men dette er i hovedsak lokalstyrets ansvar, og Askholt sier hun selvfølgelig vil bidra i arbeidet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark