NRK Meny
Normal

Svalbard: Rabalder for presten etter evakuering av kirke

Kirken i Longyearbyen ble evakuert mandag ettermiddag, og prest Leif Magne Helgesen vil oppholde seg på kafeen i kulturhuset Rabalder dersom noen har behov for å snakke med han.

Sokneprest Leif Magne Helgesen

Sokneprest Leif Magne Helgesen er evakuert fra kirken, og oppholder seg på kulturhuset Rabalder.

Foto: MARCUS KROGTOFT / NRK

Kirken er evakuert og vil være fysisk stengt mandag og tirsdag i første omgang, melder Svalbardposten.

– Foreløpig er Rabalder møtestedet. Noen av oss kommer til å være der utover ettermiddagen. Ellers er det bare å ringe til kirken eller til Longyearbyen lokalstyre, sier Prest Leif Magne Helgesen.

Presten forteller videre at deres psykososiale team med folk fra kirken, sykehuset og LL er klare til å møte behovene til folk.

Evakuerer flere boliger

Sysselmannen på Svalbard har i samråd med NVE og Meteorologisk institutt valgt å evakuere flere boliger og stenge flere veier på grunn av uværet som er ventet å treffe øygruppa mandag ettermiddag.

Det er meldt store mengder nedbør på Svalbard det kommende døgnet, med opptil 50 millimeter regn i Longyearbyen. I fjellområdene ved kysten kan det komme opp mot 100 millimeter. I tillegg forventes det vind som kan blåse opp i storm fra sørvest i utsatte strøk.

– Det er uvanlig store mengder nedbør til Svalbard å være. Kombinert med vind er dette et vær vi ikke er vant med her oppe, så vi vet ikke helt hvordan dette vil slå ut i Longyearbyen. Men NVE var helt klare på at så store nedbørsmengder kan resultere i ras og flom, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Det er ferdselsforbud i alle områdene som blir evakuert, og Sysselmannen har fortløpende vurdert om nye områder skal evakueres og stenges. Mandag ettermiddag varsler Sysselmannen om at det ikke er behov for å evakuere flere boliger, men Gruve-7 veien stenges i en retning.

Leter etter overnattingsplasser

Lokalstyret på Svalbard jobber for å finne tak over hodet til alle de evakuerte i Longyearbyen. Mange evakuerte har funnet overnatting selv, men innbyggere som trenger hjelp til dette vil få plass sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Og nedbøren kommer som snø over 700 meter, og med mye nedbør og kraftig vind ventes også opp til stor snøskredfare. Det er likevel ingen fare for snøskred mot bebyggelse melder varsom.no.