NRK Meny
Normal

Svalbard stålsetter seg igjen

Askesky kan igjen stoppe flytrafikken til og fra øygruppa.

Kart

Her er siste prognosekart for askespredning fra britiske Met Office.

Foto: Metoffice.gov.uk

Longyearbyen

Befolkningen på Svalbard kan igjen bli rammet av askeskyer fra Island.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Myndighetene på Svalbard forebereder seg nå på at øygruppa igjen kan bli rammet av askeskyer. Prognosene viser at en askesky fra Island kan komme inn over Svalbard ved midnatt tirsdag.

Kystvakta i beredskap

Det betyr at all trafikk med fly og helikopter lokalt og til og fra fastlandet kan bli stanset i 36 timer hvis prognosene slår til. Det betyr også at ambulansefly ikke kan frakte syke fra øygruppa.

– Sysselmannen har vært i kontakt med Kystvakta, som vil be KV «Senja» legge seg i Isfjord-området fra midnatt. Kystvaktskipet som har lege om bord, stilles til disposisjon for eventuell syketransport. Også Sysselmannens eget fartøy MS «Nordsyssel» og Longyearbyen lokalstyres hurtiggående havnebåt vil bli satt i beredskap dersom askeskyen kommer hit, opplyser sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard.

Nygaard understreker at det foreløpig dreier seg om en prognose, og at situasjonen raskt kan endre seg.

– Vi synes uansett det er riktig å gjøre disse forberedelsene, sier han.

Svalbard ble også isolert i midten av april på grunn av askeskyer. Det skapte problemer for turistnæringen, ambulansetransport og varetilførselen.

Ingen tegn til stopp

Tidligere onsdag ble det kjent at flere helikopterflygninger til og fra oljerigger i Nordsjøen er innstilt på grunn av askefare. Flystoppen skal ikke ha hatt innvirkninger på oljeproduksjonen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er aktiviteten i vulkanen Eyjafjallajökull nedadgående etter å ha nådd en ny topp i slutten av forrige uke. Likevel er det ingen tegn på at vulkanen er i ferd med å slukne igjen.

Tirsdag har islandsk luftrom vært stengt for innenriksflygninger, men hovedflyplassen Keflavik har vært åpen.

Vulkanisk aske herjet i europeisk luftrom mandag, og sørget for at store flyplasser ble stengt, samt at 1000 flygninger i Storbritannia, Nederland og Irland ble innstilt.