Fransk utenriksminister til Svalbard for å se klimaendringene med egne øyne

For at klimatoppmøtet i Paris skal bli en suksess, har utenriksminister Børge Brende tatt med sin franske kollega til Svalbard.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius
Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius er på Svalbard for å studere klimaendringer og forskning på Svalbard.

– Det er viktig å ta med seg den franske utenriksministeren, som har ansvaret for den store, nye klimaavtalen, til Svalbard. Ikke minst for å vise at her skjer de globale klimaendringene dobbelt så raskt, med potensielt dramatiske konsekvenser for miljøet også i Arktis, sier Børge Brende.

Laurent Fabius

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

Foto: ORGES GOBET
Austre Adventfjord på Svalbard

Isen smelter i raskt tempo på Svalbard. Nå har franskrikes utenriksminister Laurent Fabius tatt turen til øya for å ta klimaendringene i øyesyn.

Klimakaos

Neste år er klimakonferansen i Paris under ledelse av Fabius. Utenriksminister Børge Brende sier at det er viktig at verten ser hva som skjer med egne øyne.

– Vi er på et sted der vi med egne øyne ser hva klimaendringer betyr, eller klimakaos, som jeg kaller det, sier Fabius.

De to ministrene er vitne til vakker, blå breis som smelter i Kongsfjorden. Økosystemet i Arktis er i total endring.

Børge Brende

Norges utenriksminister Børge Brende.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Se video fra NRK skole om klimaendringene på Svalbard

– Kan ikke feile en gang til

Utfordringen til den franske utenriksministeren er å få verden til å forstå er at endringene her vil få enorme globale konsekvenser som øynene ennå ikke kan se.

Den franske ministeren er imidlertid optimist. Han tror at statsmakter og næringsliv verden over endelig kan bli enige om en handlingsplan for å bremse den globale oppvarmingen. Han vil at Paris 2015 skal bli vendepunktet, og får støtte av Børge Brende.

– Sammen med den franske utenriksministeren har vi bestemt oss for at Norge aktivt skal bidra til at Frankrike lykkes i denne viktige oppgaven. Vi kan ikke feile en gang til, sier Brende.