NRK Meny
Normal

Svært stor økning i julehandelen i Tromsø

Ved to at byens kjøpesentre var økninga i omsetninga på ni og åtte prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Jekta

Jekta Storsenter ligger på Langnes i Tromsø.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Størst omsetning hadde Jekta Storsenter i Tromsø. Der hadde de 130 butikkene en omsetning på 300 millioner kroner den siste månedene før jul.

Det er en økning på ni prosent sammenliknet med samme periode i fjor, forteller senterleder Laila Myrvang til NRK.

– Det tok av under Black Friday. Utover i desember økte omsetninga. Sportsklær, sportsartikler og elektronikk var det vi solgte mest av, sier Myrvang til NRK.

378 000 besøkende

378 000 kunder besøkte Jekta Storsenter den siste måneden før jul. Det er fem ganger Tromsøs befolkning.

Ikke alle handlet, men tallet gir en pekepinn over at det svingte under julehandelen i Nord-Norges største by.

Bare City Nord i Bodø kan noenlunde måle seg med Jekta Storsenter i Tromsø.

– Jeg har ikke tallene for årets julehandel klar, men den var mye bedre i år enn i fjor. Både i størrelse og omsetning er vel vi og Jekta omtrent like store, sier senterleder ved City Nord i Bodø, Tor Austad.

Et av Norges største

Tar vi med kjøpesenteret K1 i Tromsø, som henger fast i Jekta, disponerer butikkomplekset 105 000 kvadratmeter, og er med det et av de største i landet.

Avdelingsleder Lena Gustavsen Nymark i Sentrumsforeninga i Tromsø har ingen omsetningstall for sine medlemsbedrifter, men sier:

– Generelt sett er tilbakemeldinga at julehandelen i sentrum har vært bra. Den har vær positiv, men været kunne ha vært bedre, sier hun.

Harstad og Finnsnes som før

Også ved Nerstranda kjøpesenter i Tromsø sentrum ble det satt ny rekord i julehandelen.

– Vi økte omsetninga med åtte prosent ved våre 42 butikker i forhold til desember i fjor. Det er vi godt fornøyd med, sier senterleder Veronica Evertsen.

Avdelingsleder Lena Gustavsen Nymark i Sentrumsforeninga i Tromsø har ingen omsetningstall for sine medlemsbedrifter, men sier:

– Generelt sett er tilbakemeldinga at julehandelen har vært bra. Den har vær positiv, men været kunne ha vært bedre, sier hun.

Ved Amfi på Finnsnes var årets julehandel i desember på samme nivå som i fjor, sier senterleder Stig Bergheim. Omsetninga var i underkant av 40 millioner kroner.

Ved Amfi Kanebogen i Harstad startet julehandelen litt forsiktig.

– Sammenliknet med 2014 lå vi litt under i omsetning de tre første ukene i desember, men i uke 52 kom vi à jour med samme periode i fjor, sier senterleder Lars Holst Roness.