NRK Meny
Normal

Fortsatt savnet - svært dårlige leteforhold

Dårlig vær gjør at deler av fjellet der det letes ikke lar seg observere, og det skal ikke være registrert nødsignaler slik tidligere meldt.

Pressekonferanse på Bardufoss

Pressekonferansen startet klokken 21.00 fra pressesenteret til Cold Response på Bardufoss.

Foto: Arild Moe

Det opplyste Forsvaret og Hovedredningssentralen på en pressekonferanse nå i kveld.

– Flyet er fortsatt savnet, og det har det vært siden sist radarkontakt like før klokken tre, sier fungerende politimester i Salten politidistrikt, Heidi Kløkstad, som fungerer som pressetalskvinne for Hovedredningssentralen i Bodø.

I tillegg er navnene til de fem savnede offiserene frigitt.

De savnede er Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne.

Garberg, Ørpen, Haug og Robertsen tilhører alle 335-skvadronen på Gardermoen. Utne holder til på Rygge flystasjon.

Ingen nødpeilesignal

Tidligere i kveld kom det meldinger om at et helikopter hadde fanget opp et nødsignal, men det avkrefter Kløkstad.

– Det er ingen indikasjoner på at det har vært registrert et nødpeilesignal, sier hun.

Det er svært krevende værforhold i leteområdet, også med tanke på sikt. Letemannskaper har fokusert søket rundt fjellet Kebnekaise, Sverige høyeste fjell.

– Arbeidsforholdene er svært vanskelig, og deler av fjellet lar seg ikke observere på grunn av det dårlige vær i området, sier Kløkstad.

Feil omkommet-melding var tastefeil

Forsvaret kom tidlig torsdag kveld med melding om at alle de fem var bekreftet omkommet, men bare minutter senere ble meldingen trukket tilbake.

– Grunnen til at de først ble meldt omkommet, var en en uheldig tastefeil av noen som har forfattet flere meldinger, sier Per Rostad, nestleder ved pressesenteret til Cold Response på Bardufoss.

Han forklarer også hvorfor det tok så lang tid fra flyet ble borte, til det ble meldt savnet.

– Vi måtte undersøke og bekrefte at det var en savnet-situasjon. Og vi bestemte oss for å gå ut med informasjon samtidig som flyet ble meldt savnet i Sverige.

Øvelsen fortsetter

Ifølge Rostad har det vært noen endringer i øvelsen for soldatene i dag, men at øvelsen fortsetter tross mulig tap av menneskelig.

– Vi fil fortsette øvelsen, men vi kommer tilbake til dette når vi har en mer avklart situasjon på hvordan det har gått med de som nå er savnet, avslutter Rostad.