Hopp til innhold

SV mener Lofoten er viktigere å verne enn Barentshavet

Mens SV vil gå til kamp mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, gratulerer de befolkningen i Honningsvåg med ilandføring av oljen fra Barentshavet.

veidnes i Nordkapp

På Veidnes i Nordkapp kommune skal oljen fra Barentshavet ilandføres. SV er ikke imot utvinning fra Barentshavet slik de er i Lofoten og Vesterålen.

Foto: Kai-Erik Bull

Lars Egeland

SVs miljø- og energipolitiske talsperson, Lars Egeland.

Foto: Privat

– Først vil jeg gratulere Honningsvåg med gårsdagens nyhet, sier stortingsrepresentant og SVs miljø- og energipolitiske talsperson, Lars Egeland.

I går kom nyheten om at Statoil ønsker å bygge en oljeterminal i Nordkapp kommune for å hente inn olje fra Skrugardfeltet i Barentshavet.

Egeland forteller at SV er fornøyd med at Statoil har tenkt å ilandføre oljen fra Barentshavet.

– SV har ikke vært mot Skrugard, men vi har vært opptatt av at det ikke skulle oppstå noen form for kolonialisme, men heller verdiskapning lokalt, sier han.

– Skal ikke svikte Lofoten

Vi erkjenner at vi har tjent mye penger og at olje- og gassindustrien har vært god for Norge.

SVs miljø- og energipolitiske talsperson, Lars Egeland.

Til tross for at SV er positive til ringvirkningene av oljeutvinning ifra Barentshavet, har SV-leder Audun Lysbakken tidligere vært krystallklar på at partiet ikke ønsker oljeutvinning i Lofoten.

I slutten av januar sa han til NRK at partiet ikke kom til å svikte Lofoten.

– En samlet miljøbevegelse og en stor opinion er enige med oss i at vi ikke kan starte med oljeboring i disse områdene. SV kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Lysbakken.

Han mente Norge ikke burde ta sjanser i et område med så viktige fiskeriressurser.

– En oljeulykke her oppe vil ha katastrofale konsekvenser, sa Lysbakken, og mente Norge måtte sette grenser for oljeindustrien og i stedet investere mer i det Norge skal leve av i framtiden.

Svolvær

– Lofoten er spesielt, fordi det er et veldig sårbart område, sier SV.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 / NRK

– Lofoten er spesielt

Men pipen får en annen lyd når det er snakk om innhenting av olje fra Barentshavet. Det innrømmer SVs miljø- og energipolitiske talsperson

– Lofoten er spesielt, fordi det er et veldig sårbart område. SV ønsker en lavere utbyggingstakt. Skrugard er for oss et av de siste store prosjektene som blir realisert av klimapolitiske og økonomiske grunner. Når vi vet at vi skal nå en maksimal temperaturstigning på to grader, så må to tredjedeler av oljen ligge under havflaten. Så må vi finne ut hvilke områder vi skal verne. Lofoten er den mest sårbare som vi ønsker å verne først, sier han.

– Hvorfor er Lofoten mer sårbart?

– Det er gyteområdet til en av verdens største torskestammer og det er en kort og liten kontinentalsokkel, så konflikten med fiskeriet vil bli så enorm i Lofoten, sier han.

Ingen symbolikk

Han benekter at det ligger mer symbolverdi i å verne Lofoten enn Barentshavet for oljeutvinning.

– Nei, dette er kunnskapsbasert. Lofoten vil føre til farligere konflikter mellom oljeindustrien og fiskeindustrien, enn vi vil finne i deler av Barentshavet, sier han.

– Men hvorfor kjemper dere ikke en kamp for å la all oljen ligge?

–Sv har gått inn for en rekke olje- og gassområder. Vi erkjenner at vi har tjent mye penger og at olje- og gassindustrien har vært god for Norge. Men vi er også partiet som sier at det får være grenser, og at vi må redusere tempoet. Derfor må vi si ja til noen områder, mens vi verner andre områder.

Åpner for flere felt?

Statoil og oljenæringen mener at ilandføringen av Skrugard kan føre til at mindre oljefelt i Barentshavet også kan bli åpnet.

Egeland mener at dette ikke betyr at resten av Barentshavet blir åpnet.

– At Skrugard åpner er ikke et signal om at andre områder åpner. Jeg mener dette kan være et av de siste prosjektene som kan realiseres, sier han.

Terminal Veidnes

Slik ser Statoil for seg oljeterminalen i Honningsvåg.

Foto: Statoil