Hopp til innhold

Surt hav ødelegger for mattilgang

Havet i nord er så surt av forurensning at det skader maten fisk og mennesker lever av.

Torsk

Illustrasjon: Mattilgangen for fisken kan bli ødelagt med er surere hav. Forskere varsler en endring i hele økosystemet som følge av forurensning.

Foto: Rebecca Nedregotten Strand / NRK

Ikke på 20 millioner år har forsuring av Barentshavet, Norskehavet og Grønlandshavet gått så fort. Det får om få år følger for tilgangen på mat ifølge forkserne.

- Vi vet at det kan bli veldig dramatisk, det sier klimaforsker Are Olsen fra Bjerknes senter for klimaforskning ved Universitetet i Bergen.

Og dramatisk er det allerede. Forskerne ser skadene både på maten fisk og menneske skal leve av.

Syrehav

Hittil har forskerne i hovedsak vært opptatt av å beskrive klimaendringene på land, mens det som skjer i havet har fått mindre oppmerksomhet.

Halvparten av de menneskeskapte Co2-utslippene løses opp i vann. Da dannes det syre og mengden av kalk i havet avtar.

- Det er mange små planktonarter i havet som er laget av kalk. Og det er klart det at når havet forsures, så blir det vanskeligere å lage kalk for organismene.

- Ikke mulig å unngå

De fleste klimaendringene som hittil er beskrevet vil først og fremst ramme sydligere deler av kloden. Det som forskerne nå beskriver, vil derimot først og fremst ramme nordområdene:

- Det må vi bare tilpasse oss, at det kan bli endringer i øko-systemet, så det handler rett og slett om mattilgangen, sier klimaforsker Are Olsen.

- Hvilket tidsperspektiv snakker vi om her?

- Ja, vi snakker om at havene, i overflaten i Arktis og Barentshavet kan bli undermettet med kalk, på et tidsperspektiv på ca hundre år.

- Er det mulig å reversere denne prosessen?

- Det er ikke mulig å reversere det, så lenge vi fortsetter å slippe ut CO2 og øker CO2-innholdet i atmosfæren.

- Alvorlig problem

Ingolf Røttingen ved Havforskningsinstiututtet forsker på økosystemet i Barentshavet. Ham er overbevist om at de nye forskningsresultatene vil få betydning for forvaltninga av Barentshavet.

- Forvaltningsplanen skal revideres, og det kommer en rapport om det 15.april neste år. Så det vil absolutt bli et tema i den rapporten og der vil enn oppsummere kunnskapen og skissere hvordan forvaltningen skal håndtere dette alvorlige problemet i tiden framover, sier Røttingen.

Les også:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark