NRK Meny
Normal

Styrket i troen på Barentshavet

Rekordmange oljeselskaper vil lete etter olje i Barentshavet. Interessen har økt kraftig etter Goliat- og Tornerosefunnene det siste året.

- For første gang ser vi en økt interesse for TFO-arealet som er til disposisjon i Barentshavet, og vi har fått flere søkere, sier ressursdirektør Bente Nyland i Oljedirektoratet.

Mest oppløftende

Tornerose inneholder om lag 30 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass. Et funn som alene var for lite til å bygges ut, men som er lønnsom når infrastrukturen nå er der. Goliat var også et marginalt funn inntil årsskiftet i fjor. Sammen utgjør funnene til Eni og Statoil i Barentshavet de mest oppløftende nyhetene for oljeselskapene på norsk sokkel i 2006.

Flere nye

Det merker Oljedirektoratet under tildelinga av leteblokker i Barentshavet i forbindelse med TFO - tildeling av forhåndsdefinerte områder.

- Det er nye selskaper som ikke er i den gruppen som sitter på Snøhvit, sier Nyland.

Mer vil ikke myndighetene utmed før tildelinga i desember.

Men minst tre nye selskaper, i tillegg til de som har vært tilknyttet Snøhvitlisensen, har meldt sin interesse for å lete etter olje og gass på de 24 utlyste blokkene i området rundt Snøhvit, Goliat og Tornerose.

- Stor sannsynlighet

Oljenæringa værer flere funn, blant annet fordi den samme strukturen som Goliat ble funnet i, fortsetter østover. I desember skal Hydro bore en letebrønn rett nord for Nordkapp. Eni er medeier i lisensen, og styreleder Sverre Bore er optimist.

- Her har i en forholdsvis stor sannsynlighet i brønnen som Hydro skal bore, og hvor vi har en andel på 30 prosent. Det er fordi vi føler at vi kjenner til en del til området her i og med det arbeidet vi har gjort gjennom flere år nå i lisens 229 (Goliat-lisensen, red anm.), sier Bore.