Hopp til innhold

Fraværet ned – sykdomstilfellene opp

På de videregående skolene i Troms har fraværet gått kraftig ned etter at de nye fraværsreglene ble innført. Samtidig mener elevene at de nye reglene kan føre til mer sykdom.

Milen Westby er elevrådsleder på Senja videregående skole i Finnfjordbotn i Lenvik.

Milen Westby er elevrådsleder på Senja videregående skole i Finnfjordbotn i Lenvik.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Senja videregående skole har mer enn 500 elever. Både Gibostad og Finnfjordbotn har internater med elever fra andre deler av fylket. For dem er det ikke bare-bare å dra til lege når de blir syke, forteller elevrådsleder Milen Westby.

– Det frister ikke å reise i to-tre timer for å få legeerklæring for hodepine. Det koster også flere hundre kroner. Så det er mange som stiller opp på skolen i stedet, sier hun.

Westby forteller at influensaen har herjet i flere omganger på skolen i høst. Hun tror det kan ha en sammenheng med den nye fraværsgrensen.

– Mange kommer på skolen når de er syke, sier hun.

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien

Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien mener fraværsregelen rammer skjevt, og kan føre til mer smitte av for eksempel influensa.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Rammer skjevt

Det er kun leger som kan dokumentere at elever er syke og at de dermed har krav på gyldig fravær. Egenmelding eksisterer ikke. Aslak Hovda Lien er kommuneoverlege i Lenvik.

– Hvis folk har spysyke, diaré eller influensa, anbefaler vi dem å være hjemme og pleie seg selv. Det å presse seg på arbeid eller skole, gjør at du kan smitte de rundt deg, sier kommuneoverlege Aslak Hovda Lien i Lenvik.

Hovda Lien mener fraværsreglene rammer urettferdig og særlig går ut over de borteboende elevene.

– De som bor hjemme og har foreldre som ringer til lege og kjører dem til legekontor, vil få de attestene de trenger, men for dem som bor på hybel flere kommuner unna, blir det vanskelig, poengterer han.

Mindre fravær

I Troms har timefraværet i første termin i gjennomsnitt gått ned med 27,6 prosent, sammenlignet med samme tid forrige skoleår. Dagsfraværet er redusert med 25,1 prosent.

Rektor Stein Erik Svendsen på Senja videregående skole er fornøyd.

– Det er helt klart at elevene har en høyere toleransegrense for å stille på skolen. Vi har ikke noen erfaring med at flere elever blir syke over en lengre periode, eller at flere elever blir syke, sier han.

Rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole har ikke merket mer sykdom blant elevene.

Rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole har ikke merket mer sykdom blant elevene.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Allerede tidlig i høst så skoleledelsen at fraværet gikk ned. Rektoren tror dette skyldes en kombinasjon av 10-prosentregelen og prosjektene «Nærværsteam» og «Drømmeskolen». Det første prosjektet skal fange opp elever som sliter med motivasjon og fravær. Det andre skal fremme trivsel.

– Vi ser at vi får færre IV-er, altså færre elever som ikke kan gis en faglig vurdering. Har de ti prosent fravær kan de søke rektor om å bli vurdert, men overstiger fraværet 15 prosent er løpet kjørt.

Elevrådsleder Milen Westby mener fraværsregelen har bidratt til mer åpenhet om sykdom.

– Men det burde ikke være nødvendig å si til læreren at «hør her, jeg har vondt i hodet». Du burde holdt deg hjemme i stedet.