Tore gir «Bølgen» til ungdommen

Han er ingen ungdom selv, men ungdommens kår opptar Harstad-artisten Tore Vang.

Tore Vang

Tore Vang i Doggerbank.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Sammen med rapperen Anders Frantzen utgjør han gruppa Doggerbank.

Nå gir de ut låten «Bølgen», til støtte for ungdom som sliter med å tilfredsstille de stadig økende kravene i samfunnet.

Artisten, som selv er midt i livet, mener dagens ungdom har en god del mer å leve opp til, enn forrige generasjon.

– For eksempel har man reform -94 som nesten er umulig å leve opp til, Der har man gjort yrkesfagene til teoretiske fag. Ergo så vil ikke de praktiske ungdommene kunne trives i en slik utdanningslinje.

Den grå massen

Selv om han ikke er så ung selv lenger, vet han hvordan ungdommen har det. Harstadartisten Tore Vang. Og det blir det musikk av. Akkurat nå gir han ut, i samarbeid med Anders Frantzen, som sammen utgjør gruppa Doggerbank, ut singelen «Bølgen».

«Det er vi som er den gråe massen, som ikke blir til diamanter på kommando, og det er vi som skremmer alkymisten fra å gjøre verdilaust metall om tel gull» synger Doggerbank."

– Det som ligger i teksten er at ungdommen blir definert som en stor grå masse, forklarer tekstforfatteren. Spesielt de som faller utenfor og som ikke finner seg til rette i dette a4-samfunnet vårt. Folk er forskjellige og må derfor behandles som enkeltindivider.

Han mener det som nå skjer, er en stille revolusjon og et oppgjør som ungdommen gjør individuelt.

– De dropper ut og blir introvert. Mens de perfekte, de som skal prestere hele tiden, de får psykiske og fysiske plager som følge av kravene som stilles.

Større krav

I mellomtiden sitter siste års elev ved den videregående skolen på Heggen, Frida Vang sammen med vennene Ragnhild Bangstad Balteskard, Monja Halvorsen og Christian Ness, og gjør lekser i skolens aula.

Frida som er niesa til Tore Vang, forstår at onkelen engasjerer seg på vegne av ungdommen.

– Det er klart det er lett for at man kjenner presset på kroppen. Man skal gjøre det bra på skolen, man skal gjøre det bra i jobb, man skal ha tid til å være med venner. Kanskje skal man ha kjæreste og være aktiv, som å spille fotball eller trene med andre ting. Det er mye man skal rekke over. Hvis man skal prestere bra på alle områdene, tror jeg rett og slett man må sove mindre, med de negative følgene det får.

Frida Vang, Ragnhild Bangstad Balteskard, Monja Halvorsen og Christian Ness,

Ungdommen er enig i at presset er stort. Fra venstre: Frida Vang, Christian Ness, Ragnhild Bangstad Balteskard og Monja Halvorsen

Foto: Martin Mortensen / NRK

Venninnen Ragnhild som og går siste året, sier seg enig. Hun mener kravene er større enn de var tidligere.

– Så har man forventninger hjemmefra og man har forventninger fra venner, som blant annet kan føre til at man velger en skole man egentlig ikke hadde tenkt å velge.

Hun har stor forståelse for at ungdom dropper ut av skolen.

– Det er vanskelig. Det kan hende at du ikke oppdager at du har valgt en skole du ikke har lyst til å gå på før etter to år. Da har du det gående, sier hun.

Men til tross for at mange dropper ut av skolen, har låtskriveren Tore Vang, stor tro på ungdommen som skal overta samfunnet om noen år.

– Jeg har stor tro på dem. De som skal overta sitter med en livsvisdom og erfaringer som ikke vår generasjon har. De har opplevd at et system ikke fungerer. Når de er i posisjon til å gjøre noe med det, så vil de gjøre det, sier mannen bak låten "Bølgen".