NRK Meny
Normal

Støtter Kvalsunds pengekrav mot Nussir

Kvalsund kommune får støtte for sitt pengekrav mot gruveselskapet fra miljøvernere.

Bernt Nilsen

Bernt Nilsen har engasjert seg sterk mot giftutslipp fra gruvedrift i Sør-Varanger. Nå støtter han Kvalsund kommune i sitt pengekrav mot gruveselskapet Nussir.

Foto: Bjørnbakk / SCANPIX

Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen (Ap) gjør det eneste rette når han stiller krav til gruveselskapet Nussir, mener Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden.

Folkeaksjonen jobber mot giftig utslipp fra Sydvaranger Gruve utenfor Kirkenes i Øst-Finnmark.

Torsdag kom det frem at forhandlinger mellom kommunen og gruveselskapet står i stampe fordi Kvalsund krever 1 prosent av omsetningen.

– Fornuftig

Nilsen mener man ikke må la seg avspise med smuler.

– Det ordføreren prøver å få til er fornuftig, at kommunen skal få en direkte andel av de enorme verdiene som man tenker å ta ut. Jeg trodde vi i Finnmark var ferdige med at vi skulle få smuler fra de rikes bord, og så skal vi stå med lua i handa og spørre om dem kan sponse juletrefesten for ungene, sier han.

Ordførerstøtte

Også ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen (Sp), støtter pengekravet.

– Det skjønner jeg godt, for det finnes ingen nasjonale bestemmelser. Jeg tror at de folkevalgte har tilegnet seg kompetanse som gir dem ryggdekning til å stille krav at mer av ressursene skal komme våre innbyggere til gode, sier Hansen.