Hopp til innhold

Stortinget skal debattere framtida for Svalbard

Tirsdag avgjør Stortinget føringer på hvordan norsk svalbardpolitikk blir de kommende årene. Her kan du se direktesendingen fra debatten.

Stortinget
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tirsdag behandler Stortinget en melding om framtida for Svalbard. I denne stortingsmeldinga legges det føringer for norsk svalbardpolitikk. Eksempelvis hva slags type arbeidsplasser og virksomheter bør det være på øygruppa.

Stortingsmøtet starter klokka 10, og svalbardmeldinga er sak nummer fem.

NRKs Lars Egil Mogård er til stede og dekker debatten. Han sier at det ikke er de store uenighetene om hovedlinjene i svalbardmeldinga.

– Hvis man leser svalbardmeldinga som kom tidligere i år og ser på den politiske behandlingen som har vært så langt i år, så er det ikke de store uenighetene om hovedlinjene. Men det er uenigheter om kullets framtid. SV har blant annet et mindretallsforslag om at man bør avvikle kulldriften snarest mulig.

– Legger rammene for veldig mange år

Leder av utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) mener at regjeringa mangler avklaring på om det er Store Norske eller andre aktører som skal være drivkraften for nye næringer på Svalbard.

– Jeg er nok litt skuffet over denne meldinga fra regjeringa. Det er mer en oppsummering om det som er situasjonen her og nå, men ikke noe veivalg om hvor Store Norske skal gå i framtida.

Forfatter og journalist Per Arne Totland har skrevet bøker om Svalbard, og kjenner stoffet svært godt. Han forteller at svalbardmeldinga er viktig.

– Den legger rammene for svalbardpolitikken for veldig mange år, men så kan man si at den ikke byr på så veldig mye nytt. Det er enighet om de brede store linjene, og noen snarlig løsning for utfordringene på Svalbard er det ikke.

Totland sier likevel at meldinga peker på noen retninger og noen prioriteringer. Han mener Stortinget har gått lenger enn regjeringen i fire punkter.

– De etterlyser en strategi for Store Norske, de er tydelige på at det må settes fart i havneutbygging i Longyearbyen, de mener energisituasjonen på Svalbard må avklares og de ber om at regjeringen kommer tilbake med forslag til hvordan statlige arbeidsplasser kan øke sysselsettingen.