Hopp til innhold

Storsatsing på fotballen - håper på lokalt eliteserielag

Det skal brukes 2 millioner kroner på fotballsatsing blant unge i Hålogaland fotballkrets. De skal lære at fotball er gøy og nye talenter skal hentes fram.

Agnar Christiansen

Agnar Christensen mener toppidrett handler om kompetanse og kunnskap.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Forhåpentligvis klarer vi å stoppe frafallet av de yngste spillerne i 12–14 årsalderen. Det er altfor mange som blir borte, og med satsingen håper vi at vi kan fylle de flotte hallene og kunstgressbanene med god og fornuftig idrett.

Det sier tidligere trener for TIL, Agnar Christensen. Han er prosjektleder for den nye fotballsatsingen, som skal utvikle fotballmiljøet i Hålogaland fotballkrets.

– Dette skal bli et av de største kompetansehevingstiltakene vi har hatt på lang tid. Det skal også bli mulighet for å samle oss rundt én satsing, spesielt på herresiden, sier han til NRK.

Gavmilde bidragsytere

Christensen har selv spilt 569 kamper for Grovfjord idrettslag, og fikk kongepokal for jobben han gjorde som trener for medkilajentene. Nå forteller han at det skal satses på trenere i regionen, flere og bedre. I tillegg har prosjektet et helsemessig perspektiv.

– Det er viktig å få ungene til å være i aktivitet lengre. Ikke minst at ungdommene skal få oppleve at det er gøy å spille fotball, sier han.

Troms fylkeskommune bidrar med 1 million kroner til fotballsatsingen. I tillegg bidrar private næringsaktører med like mye til sammen. Spare Bank 1 Nord-Norge, Per Strand, Harstad Sparebank, Harstad skipsindustri, Nordic Management og Trond Mohn er alle bidragsytere når fotballmiljøet i Hålogaland skal forbedres.

– Det lokale i Harstad bidrar med penger i første omgang, med håp om at dette skal bre seg så vi kan samle regionen. Alle har tro på dette prosjektet, sier Christensen.

Dyrke et felles lag

Agnar Christensen

Agnar Christensen er prosjektleder for den nye fotballsatsingen i Hålogaland fotballkrets.

Foto: Nils Mehren / NRK

Ideen for prosjektet er at Hålogaland fotballkrets på sikt skal dyrke fram et felles lag som igjen kan hevde seg i de to øverste divisjonene i norsk herrefotball.

Christensen mener det må diskuteres hvordan fotballtalentene i Hålogaland på seniornivå for herrer skal forvaltes i. Skal det gjøres slik som i dag, at de må flytte bort, eller skal det dannes en arena på hjemmebane?

– Skal vi ha det her trenger vi en faglig enhet som kan ta vare på dem. Toppidrett handler om kompetanse og kunnskap, det er ikke noe vi kan ta på hælen, mener han.

Lojalitet til et miljø

Christensen mener også det er viktig at debatten ikke sporer av på om det skal være en satsingsklubb, men å bruke prosjektets lengde på ett år til å finne ut av mulighetene.

– Ønsker vi å legge til rette for de neste ti årene, er vi nødt til å se på strukturen. Det er ikke snakk om å legge ned klubber eller lage nye, men å skape en lojalitet til et miljø, som har mulighet til å bidra med de ressursene som kreves for å være på et allnorsk nivå, sier han.

– Skal det være Mjølner eller HIL?

– Det blir opp til styrelederne i fotballkretsen å finne ut av, og de ulike miljøene. Klarer vi å enes om det, er mye gjort, sier Christensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark