Hopp til innhold

Norge har brukt millioner på å bremse utslipp – nå er de verre enn noensinne

– En boikott av Russland rammer kun oss, sier en irritert ordfører i Sør-Varanger i Finnmark. Der får folk svovelbelegg på tennene og må holde seg inne.

RUSAL NORILSK/ABRAMOVICH A file photo shows a general view of Norilsk Nickel's copper plant in Russia's Arctic city of Norilsk

Norilsk Nickel ligger bare syv kilometer fra norskegrensa, og slipper ut 100.000 tonn svoveldioksid i året. I tillegg til luften og nedbør forurenser utslippene grunnvann, elver og innsjøer.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Aldri før er det registrert så stort svovelutslipp i Pasvik ved den norsk-russiske grensen, som sist onsdag. Da la et grått tåketeppe seg over Svanvik og lufta smakte svovel.

Nå reagerer ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen på at Norge ikke lenger skal ha samtaler om miljøsamarbeid med Russland, som en følge av Ukrainakrisen.

Cecilie Hansen

– Hvis dialog ikke nytter behøves det handlekraft for å få stanset de store utslippene fra andre siden av grensen, sier ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen. Kommunen er nærmeste nabo til byen Nikkel der smelteverket slipper ut store mengder svoveldioksid.

Foto: Aslak Ballari/NRK

Ordfører Hansen, som sjøl bor i Pasvik, har kjent på kroppen hvordan det er å ha Nikkel som nærmeste nabo. Som innbygger i Pasvikdalen har hun mindre enn 10 km til det russiske smelteverket i byen Nikel, på andre siden grensen.

– Du kjenner en kraftig svovellukt og får nesten belegg på tennene. Jeg tenker spesielt på de med luftveisproblemer og at de må holde seg inne, sier Hansen.

– Det verste jeg har opplevd

Onsdag i forrige uke ble utslippene som blåste inn over Norge større en noensinne. Det kunne Hansen og innbyggerne i Sør-Varanger tydelig merke.

– Dette er vel noe av det verste jeg har opplevd. Jeg har aldri før opplevd å kjenne og se røyken så tett som i forrige uke, sier Hansen.

Det var ved målestasjonen i Svanvik rekordmålingene ble gjort. Midt på dagen ble det da målt 1980 mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter luft.

Den lovlige grenseverdien er 350 mikrogram.

Nikel

I løpet av en periode i 2007 pustet innbyggerne i Nikkel inn luft med 20 ganger mer svoveldioksid enn det som regnes som anbefalt nivå. - Hadde dette vært i Norge ville vi evakuert området, sa seniorforsker Lars Robert Hole ved NILU den gang.

Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / Scanpix

– Luften smakte svovel

Det er de høyeste verdiene som er målt på 12 år. Også vindretningen spilte en rolle, forteller Tore Flatlandsmo Berglen ved Norsk institutt for luftforskning.

– Kolleger på Bioforsk på Svanhovd, har bekreftet at luften smakte svovel. Det var også en grålig tåke midt på dagen. Det var en kombinasjon av store utslipp og vindretning som gjorde at det ble så store konsentrasjoner, forteller Berglen.

Nikkelverket rett ved norskegrensen er en internasjonal miljøversting. Hvert år spyr verket ut 100.000 tonn med svovel, fem til seks ganger så mye som HELE Norges samlede svovelutslipp.

– En boikott av Russland rammer kun oss

Norske myndigheter har i over 20 år brukt millioner av kroner på at få ned utslippene ved Nikel, nivåene har også gått ned men er fortsatt høye.

På grunn av Ukrainakrisen har også Norske myndigheter avlyst samtaler med russiske myndigheter rundt blant annet miljøsamarbeid, og det får ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen å reagere.

– Det er en av tingene som har irritert meg forferdelig. En boikott av Russland som hindrer at vi kan ta opp viktige miljøspørsmål er helt uforståelig for meg. De eneste som rammes er jo vi som bor her på norsk side, sier Hansen.

Utslippene av svoveldioksid og tungmetaller fra nikkelverket i Nikel i Nordvest-Russland – ikke langt fra grensen ti Norge – har i vår vært opptil ti ganger større enn det som er tillatt etter russisk lov.

Innbygger Natalia Fill sier at det enkelte dager er vanskelig å puste i Nikel på grunn av den dårlige luften. Foto: Bård Wormdal.

Har avlyst miljømøter

Norske miljøvernmyndigheter er varslet om målingen og til tross for at tidligere møte med Russland er blitt avlyst så skal det holdes et nytt møte, men ikke på politisk nivå forteller Jens Frølich Holte, politisk rådgiver ved Klima- og Miljødepartementet.

– Vi hadde planlagt et møte i mars i den felles norsk-russiske miljøkommisjonen, men det ble utsatt på grunn av utenrikspolitiske årsaker. Men nå skal vi ha et nytt møte i juli, der vi definitivt vil ta opp dette spørsmålet, sier Holte.

– Gjør sanksjonene mot Russland at det er vanskeligere å fortsette miljøsamarbeidet med Russland ved grensen?

– Det kommer an på hva som skjer fremover, og hvordan myndighetene og hvordan selskapet selv vurderer fremtiden, sier Holte.

Tilbake i Sør-Varanger er ordfører Cecilie Hansen klar over veien videre

– Hvis dialog ikke nytter behøves det handlekraft for å få stanset dette, sier Hansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark