Hopp til innhold

Storinnrykk av kvinner i Hæren

En fjerdedel av soldatene i Hæren vil være kvinner fra høsten av.

Garnisonen i Porsanger

I år blir det rekordmange kvinner blant de nye soldatene i Hæren. Allmenn verneplikt gjør at en fjerdedel av soldatene, er kvinner.

Foto: Aleksander Ramsland, / Forsvaret

Det blir rekordmange jenter blant de grønnkledde i Hæren etter ferien, når signalet for oppstilling går i militærleirene etter 8. august. Innføringen av allmenn verneplikt gjør nemlig at en fjerdedel av de nye vernepliktige soldatene i år, er kvinner.

– Det er en betraktelig økning fra i fjor, nesten en fordobling. Allmenn verneplikt gjør at vi for første gang får et stort inntrykk av kvinner som er inne til verneplikt, og ikke inne som frivillige i førstegangstjenesten, sier oberstløytnant Aleksander Jankov, talsmann for Hæren.

I 2014 ble det vedtatt allmenn verneplikt. Det vil si at både jenter og gutter er pliktige til å tjenestegjøre i uniform – med helt like plikter og rettigheter.

Totalt starter 2.800 kvinner og menn sin førstegangstjeneste i august i år.

Flere kvinner i militærpolitiet

Aleksander Jankov

Oberstløytnant Aleksander Jankov, talsmann for Hæren, kan fortelle om en nær fordobling av kvinner blant de vernepliktige soldatene.

Foto: Torgeir Haugaard/ Forsvarets mediesenter

Oberstløytnanten kan ikke si om kvinner generelt er mer interessert enn menn i å komme inn i Hæren, men på enkelte områder er kvinneandelen høyere.

– Ut ifra den første delen av innrykket vårt på Sessvollmoen til militærpolitiet var oppmøteprosenten veldig høy blant jentene. Der kom vi til slutt ut med en kjønnsfordeling der 52 prosent var kvinner og 48 prosent var menn.

Skal tas imot på en god måte

Mens nye soldater allerede har møtt til tjeneste i militærpolitiet og Hans Majestets Kongens Garde, kommer det noen hundre soldater til Garnisonen i Sør-Varanger, til Panserbataljonen og etterretningsbataljonen på Setermoen allerede nå i juli.

Hovedinnrykket av de 2.800 skjer likevel fra mandag 8. august.

– Det viktigste som skjer nå er at vi tar imot de nye soldatene våre på en god, profesjonell og ryddig måte. Vi skal sørge for at vi får utdannet den nye soldatmassen vår til å bli gode, operative feltsoldater for brigade nord, grensevakten og kongevakten slik at vi har et best mulig rustet hær utover høsten og vinteren, sier Jankov.

De nye soldatene skal i utgangspunktet ikke ut i internasjonal tjeneste.

Bor på fellesrom

Det store kvinneinnrykket i Forsvaret byr på noen utfordringer i gamle kaserner, men både kvinner og menn må belage seg på å dele rom. Oberstløytnant Aleksander Jankov sier til NRK at de jobber kontinuerlig med å sørge for tilfredsstillende fasiliteter.

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi fortsatt har en del gammel bygningsmasse i Hærens garnisoner og der har vi noen utfordringer særlig når det gjelder sanitæranlegg. Alle i Hæren bor på fellesrom, det har vi god erfaring med fra før og det vil vi fortsette å praktisere videre, sier Jankov.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark