Hopp til innhold

Store uenigheter om gassrør i Barentshavet

Gassrør fra Barentshavet gir større ringvirkninger på land, enn å bygge ut dagens Snehvitanlegg ved Hammerfest, hevder en ny studie. I rapporten antydes det at et rør vil kunne gi opp til 4000 arbeidsplasser.

Nordvarg - feltet

Oljerigg på Norvarg-feltet i Barentshavet.

Noen få uker før Snøhvit-eierne avgjør Melkøyas framtid, hardner frontene til rundt spørsmålet om et rør vil gi større ringvirkninger enn å sende gassen til land, slik det gjøres i dag.

Nest største gassfelt

I en studie signert Barentssekretariatet og oljeselskapet North Energy, heter det at en gassrørledning fra Barentshavet vil gi leteaktiviteten i nord større fart.

North Energy har den siste tiden boret tørre brønner på flere felt. Nå klamrer de seg til Norvarg i Barentshavet, der selskapet eier tjue prosent av gassressursene.

– Vi har nå funnet det nest største gassfeltet i Barentshavet, etter Snehvit. Og fordi vi ikke har rørtilgang, er kommersialiseringen av det kanskje største funnet tvilsomt, sier direktør i North Energy, Erik Karlstrøm.

Erik Karlstrøm

Direktør i North Energy, Erik Karlstrøm håper på å snart få på plass et oljegassrør.

Foto: Kai Erik Bull

Flere arbeidsplasser

I en studie, hevder selskapet at et gassrør vil gi Nord-Norge flere ringvirkninger enn å sende mer gass til Melkøya, der Statoil for tiden utreder en utvidelse av Snøhvit-anlegget som ett av tre alternativ.

– Vi er ved en korsvei der vi er kjempenært å ha nok til et svært rør som kan skaffe gassavtak for en masse prospekter i Barentshavet. De vil bli funnet veldig fort fordi de vil være attraktive for en hel haug med selskaper, sier Karlstrøm.

Det kan ifølge Karlstrøm føre til flere arbeidsplasser i Nord-Norge.

– Vi vil for første gang få selskap som kommer inn i Norge og ikke har aktivitet i Nordsjøen, men hopper rett på Barentshavet. For dem vil det være aktuelt å ha et hovedkontor i Nord-Norge, sier North Energy-direktøren.

–Har ikke nok råstoff

I studien fra Barentssekretariatet, som altså er finansiert av North Energy, heter det at fortsatt ilandføring av naturgass vil bremse utviklingen og letevirksomheten i nord.

Det er ikke leverandørorganisasjonen Petro Arctic og styreleder Arvid Jensen enig i.

– Problemet er at man i dag ikke har råstoff til å bygge ut et rør. Et rør kan, etter mitt skjønn, tidligst bli bygd i 2018. Mens man har et grunnlag for å bygge ut nye LNG-anlegg i dag. Jeg er såpass optimistisk at jeg tror det er grunnlag for både rør og LNG i fremtiden i Barentshavet. Men røret må ikke komme først, for da torpederer man norske LNG-strategier, sier Jensen.

Arvid Jensen

Styreleder i Petro Arctic, Arvid Jensen er ikke enig med North Energy.

Foto: Allan Klo / NRK

Risikosport

Ekspert på naturgass, og mannen bak landets første LNG-anlegg, Terje Halmø, mener Norge vil løpe en stor risiko om man velger å sende gass i rør til Europa.

– Det er ikke normalt at man bygger infrastruktur før man har konstatert at det er nok resurser og reserver tilgjengelig, sier Halmø.

Halmø har tidligere hatt ansvaret for en rekke av Statoils gassprosjekt i flere land. Han mener det vil være feil å bestemme seg for en rørledning nå.

– Hvis vi legger alle eggene i en kurv i gassrør, står vi bare med de kundene vi kan nå gjennom det gassrøret. Det anser jeg som på grensen til risikosport, sier Halmø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark