Hopp til innhold

Store Norske sparket mange – ansetter nå nye arbeidere

Nær historie med nedbemanning og krise skremmer ikke jobbsøkerne. Store Norske på Svalbard har fått 74 søkere til seks stillinger som gruvearbeidere.

Svalbard, Longyearbyen

Arbeidere inne i maskinhallen på Gruve 7 på Svalbard. Dette er en av gruvene som drives av Store Norske gruvekompani. Gruva leverer hovedsakelig kull som gir strøm i Longyearbyen men noe går også til eksport.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg er svært godt fornøyd med antallet som vil jobbe hos oss, sier gruvesjef Per Nilsen til NRK.

De siste årene har selskapet sagt opp over 200 ansatte. Mange av dem har jobbet i gruva. Selskapet er inne i en stor økonomisk krise, og har redusert driften kraftig.

Sagt opp – søker på nytt

Men selskapet har nå fått behov for gruvearbeidere som også kan kvalifisere seg som røykdykkere.

Per Nilssen, gruvesjef Store Norske (arkivfoto)

Gruvesjef Per Nilsen er overrasket over den store søkninga. (Arkivfoto)

Foto: Mikkel Aanderaa / SCANPIX

18 av dem som har søkt har tidligere jobbet i Store Norske. Noen av dem er tidligere blitt oppsagt fra det statlige selskapet.

– At de har søkt på jobber nå må bety at de synes at Store Norske har vært en god arbeidsplass med godt miljø og at de har trivdes. Ellers har de neppe tatt sjansen på å søke seg tilbake til Svalbard, sier Nilsen.

Var spent

Med den nære historien til Store Norske med stor nedbemanning og en finansiell krise, var ledelsen i selskapet spent å antallet søkere.

– Det er jo en sjanse å ta å søke seg til Store Norske. Forutsigbarheten er under en kortere tidshorisont enn tidligere.

Men at dere må ansette nye gruvearbeidere allerede nå etter å ha sagt opp så mange, betyr det at dere har bommet om behovet?

– Det er ikke forklaringa. Utfordringa er at vi ikke sitter igjen med den kompetansen vi er nødt til å ha med den begrensa bemanninga vi har i Gruve 7 og i Svea, sier gruvesjef Per Nilsen.

Han forklarer at de har en egen beredskap for gruvene der de trener 32 røykdykkere.

– Det antallet har vi ikke hatt etter nedbemanninga. Derfor må vi ansatte flere som enten har slik røykdykkerkompetanse, eller som kan få denne kompetansen rett etter ansettelse.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark